Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Čo sa to deje? Deti v škôlkach fajčia, fetujú a šikanujú učiteľky!

ilustračné foto
ilustračné foto

PRAHA - Učiteľky materských škôl musia čeliť agresivite detí, zámernému poškodzovaniu vecí, krádežiam, ale napríklad aj šikanovaniu a fajčeniu medzi najmenšími Čechmi. Uvádza to výročná správa Českej školskej inšpekcie (CSI) za uplynulý školský rok.

"Výskyt rizikových javov bol častý a výsledok šetrenia potvrdil hypotézu o náraste agresie detí voči učiteľkám," uvádza správa inšpektorov, ktorí zaradili výskum negatívneho správania detí do minuloročného šetrenia vôbec prvýkrát preto, že od riaditeľov a učiteľov škôl mali náznaky, že dochádza k podobným nežiaducim javom.

Inšpekcia za minulý školský rok zistila 515 prípadov negatívneho správania detí v 421 sledovaných škôlkach. V školskom registri bolo za uvedené obdobie registrovaných celkom 4880 materských škôl. Medzi negatívnymi prejavmi detí prevažuje agresia voči učiteľkám, ktorá dosahuje takmer polovice prípadov nežiaduceho správania (49 percent).

Druhé miesto medzi napáchanou zlobou patrí zámernému poškodzovaniu vecí (26 percent), na treťom je nedodržiavanie pravidiel daných školským poriadkom (16 percent). Ďalšími negatívnymi prejavmi medzi deťmi v škôlkach sú krádeže (15 percent), šikanovanie (takmer osem percent), fajčenie (šesť percent), zneužívanie návykových látok (dve percentá) a ublíženie na zdraví (0,2 percenta).

Deti v škôlkach môžu byť agresívnejšie preto, že sa s dravosťou a násilím stretávajú vo svojom okolí, povedala psychologička Václava Masáková. Za negatívnymi prejavmi detí predškolského veku podľa nej môže stáť aj väčšia tolerancia spoločnosti. "V škôlke je to napodobňovanie dospelých, určite hrá rolu prostredie," uviedla Masáková. Sama sa za svoju psychologickú prax s dieťaťom fajčiacim už v materskej škole nestretla.

Agresivita detí môže byť podľa nej zapríčinená aj prehnanými požiadavkami rodičov na dieťa. "Rodičia majú zvýšené nároky na úspešnosť, výkon dieťaťa a jeho rozvoj. Bez ohľadu na jeho základné potreby, ako odpočinok alebo hranie sa," povedala Masáková. Ďalším faktorom môžu byť vysoké nároky na zamestnanosť rodičov, ktorí sa potom snažia dieťa tiež zamestnať, aby sa mohli venovať svojej práci, dodala psychologička.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu