Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Začali sa zápisy prvákov: Rodičia, na toto sa pripravte!

Písmená zatiaľ poznať nemusia Zobraziť galériu (3)
Písmená zatiaľ poznať nemusia

BRATISLAVA - V septembri 2012 by malo do prváckych lavíc zasadnúť asi 54-tisíc detí, ktoré pred začiatkom školského roka dovŕšia šesť rokov. Presné miesto a čas zápisu určí zriaďovateľ konkrétnej školy, buď obec, krajský školský úrad, cirkev či súkromník.

Spádová, či súkromná ?
Rodič môže pre budúceho školáka vybrať ktorúkoľvek základnú školu. Môže však navštevovať iba jednu. Zákon to definuje tak, že žiak si plní povinnú školskú dochádzku v prvom rade v takzvanej spádovej základnej škole. Čiže v tom školskom obvode, kde má trvalý pobyt. Ak sa rozhodnete dieťa umiestniť do inej základnej školy, jej riaditeľ oznámi prijatie riaditeľovi spádovej školy. Mal by tak urobiť najneskôr do 31. marca 2012. Ak prvák nastúpi do školy v zahraničí, musíte ho nahlásiť aj do spádovej základnej školy, kde najskôr zloží komisionálne skúšky. Bližšie informácie by mali zverejniť školy na svojich internetových stránkach, prípadne sa možno informovať priamo u riaditeľov. Zápisy potrvajú až do 15. februára, v mnohých prípadoch sa bude dať ísť na zápis aj v sobotu.

Čo so sebou
Pri zápise sa pedagógovia budú pýtať najskôr na osobné údaje dieťaťa. Okrem mena a priezviska, ich bude zaujímať dátum narodenia, rodné číslo, miesto narodenia, národnosť, štátne občianstvo a trvalý pobyt. Predpokladá sa, že s dieťaťom pôjde na zápis jeho zákonný zástupca, ktorý bude mať pri sebe občiansky preukaz a rodný list dieťaťa.

Skúška schopností
Pedagógovia pri zápise preveria, či je váš potomok zrelý natoľko, že môže začať povinnú školskú dochádzku. Všetko prebieha formou rozhovoru. Niekedy sa začína krátkou básničkou, alebo pesničkou na uvoľnenie atmosféry a odskúšanie komunikačných schopností, pričom sa sleduje výslovnosť budúceho prváka. Potom sa na základe výtvarného vyjadrenia preveria jeho psychické, fyzické a sociálne schopnosti. To znamená, že dieťa skúsi na tabuľu či papier nakresliť postavu tak, aby bolo vidieť kde má hlavu, trup, ruky, nohy. Pomocou farebných ceruziek sa preskúša rozpoznávanie základných farieb. Pedagógovia zisťujú aj to , či má dieťa primeranú priestorovú orientáciu a vie čo znamená vpredu, vzadu, vpravo, vľavo, hore, dole a pozná základné geometrické tvary.

Začali sa zápisy prvákov:
Zobraziť galériu (3)


Ak áno

Ak prebehne všetko hladko, škola zapíše dieťa, ktoré v čase nástupu dovŕši šesť rokov. Môže do školy ísť aj skôr, ale pokiaľ chcete zapísať do ZŠ dieťa mladšie ako šesť rokov, ste povinní k žiadosti predložiť súhlasné vyjadrenie príslušného zariadenia výchovného poradenstva a prevencie a súhlasné vyjadrenie všeobecného lekára pre deti a dorast. O prijatí dieťaťa na základné vzdelávanie rozhodne riaditeľ školy do 31. mája 2012.

Ak nie
V prípade, že dieťa nedosiahlo školskú spôsobilosť, či už nemá primeranú psychickú, telesnú alebo sociálnu vyspelosť, hlavne zachovajte pokoj. Dieťa nesmie tento neúspech brať ako svoje zlyhanie aby si nesprotivilo všetko čo súvisí so školou. Ak riaditeľ základnej školy rozhodne o odklade začiatku plnenia povinnej školskej dochádzky, ide spravidla o jeden školský rok a udeje sa tak vždy na žiadosť zákonného zástupcu. Súčasťou tejto žiadosti musí byť odporučenie všeobecného lekára pre deti a dorast a príslušného zariadenia výchovného poradenstva a prevencie.
Riaditeľ školy môže rozhodnúť o odklade aj na návrh materskej školy, a to na základe predchádzajúceho odporučenia zariadenia výchovného poradenstva a prevencie. Podmienkou je však aj v tomto prípade informovaný súhlas rodiča, ktorý má právo rozhodnúť o tom, či dieťa bude v prípade odkladu chodiť ďalej do škôlky, alebo sa bude pripravovať na školu v rámci nultého ročníka. Riaditeľ môže rozhodnúť o odložení povinnej školskej dochádzky aj v prípade prváčika. Urobí tak dodatočne do konca prvého polroka, ak  zistí, že dieťa školu ešte nezvláda. Vlani zapísali na Slovensku do prvého ročníka 57 213 detí, pričom začiatok plnenia povinnej školskej dochádzky odložili v 4 870 prípadoch.

Individuálne štúdium
„V zmysle školského zákona existuje možnosť osobitného spôsobu plnenia školskej dochádzky. Zákon tiež umožňuje mestu okrem iného v prípade, že zákonný zástupca dieťaťa neprihlási dieťa na povinnú školskú dochádzku, uložiť zákonnému zástupcovi pokutu až do 331,94 eura,“ informovala hovorkyňa košického magistrátu Martina Viktorínová.
Školský zákon priniesol možnosť individuálneho vzdelávania detí na prvom stupni základnej školy. Ako rodič, či zákonný zástupca oň môžete písomne požiadať riaditeľa príslušnej, spádovej základnej školy. Zároveň musíte mať „svojho pedagóga“, teda osobu, ktorá spĺňa kvalifikačné predpoklady vysokoškolského vzdelania druhého stupňa ustanovené pre učiteľov I. stupňa základnej školy. V žiadosti uvediete okrem iného aj dôvody na povolenie individuálneho vzdelávania a budete musieť doložiť individuálny vzdelávací program v súlade so školským zákonom, popis priestorového a materiálno-technického zabezpečenia a podmienok ochrany zdravia žiaka, zoznam učebníc a učebných textov, ktoré sa budú pri individuálnom vzdelávaní žiaka používať ako aj meno a priezvisko pedagóga a jeho doklady o splnení kvalifikačných predpokladov.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu