Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Máte dilemu, či zapísať dieťa do školy? Pomôže psychológ

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Zapísať dieťa do prvého ročníka, alebo odložiť jeho nástup do základnej školy o rok? Dilemu, ktorú majú v týchto dňoch rodičia mnohých budúcich prváčikov, môže vyriešiť vyšetrenie školskej zrelosti.

Zdarma ho poskytujú pedagogicko-psychologické centrá, vyšetrenie u detských klinických psychológov zväčša hradia rodičia. Či dieťa je, alebo nie je zrelé na vstup do školy, môžu rodičia zistiť až do konca júna, upozorňuje detská klinická psychologička Kornélia Dibarborová.

"Za rok zbytočne strávený v škôlke sa mnohé "jesenné" deti naučia abecedu, začnú čítať, písať a v škole sa potom nudia. No a kto sa nudí, ten sa snaží zabaviť, vyrušuje ostatných a učiteľka s ním má problémy," povedala Dibarborová.

Predškolské psychologické vyšetrenie je možné absolvovať už od piatich rokov dieťaťa. Testy zrelosti môžu byť pomôckou pre rodičov ratolestí, ktoré sa narodili v júni, júli či auguste. Tak isto vedia odhaliť mimoriadne nadané deti narodené v septembri až decembri, ktorým hrozí ročný odklad.

Dôvodmi na vyšetrenie sú však i zdravotné problémy, nevyhranená lateralita (pravo-ľavorukosť), podozrenie na poruchu pozornosti, hyperaktivita, nesamostatnosť, hravosť, sťažená adaptácia na cudzie prostredie alebo poruchy vývinu reči, uvádza zo svojich skúseností Dobarborová. Psychologička Katarína Sklenková z Centra pedagogicko-psychologického poradenstva a prevencie v Košiciach hovorí, že vyšetrenia robia prevažne na odporúčanie pedagógov z materskej alebo základnej školy. Nie je však raritou, že oň požiadajú aj rodičia z vlastnej iniciatívy.

"Nie je nápomocné len pri rozhodnutí o odklade nástupu do školy, ale môže odhaliť aj slabé miesta vo vývine dieťaťa," povedala Sklenková. Ak ho škôlkari absolvujú preventívne, v prípade nedostatkov vo vývoji môže psychológ ponúknuť rodičom odporúčania a návody na aktivity pre ich rozvoj tak, aby boli pri nástupe do prvého ročníka pripravení.

Rodičia môžu zapisovať svoje deti do prvých ročníkov v základných školách do 15. februára. V septembri 2012 by malo do prváckych lavíc zasadnúť približne 54-tisíc detí, ktoré pred začiatkom školského roka dovŕšia vek šiestich rokov. V minulom roku zapísali rodičia na Slovensku do prvého ročníka 57 213 detí, pričom začiatok plnenia povinnej školskej dochádzky odložili v 4 870 prípadoch. Základná škola väčšinou formou rozhovoru a na základe výtvarného vyjadrenia preverí psychické, fyzické a sociálne schopnosti dieťaťa.

Napríklad dieťa preskúšajú, či rozoznáva farby alebo geometrické tvary. Škola zapíše dieťa, ktoré dosiahlo školskú spôsobilosť (primeranú psychickú, telesnú a sociálnu vyspelosť). V opačnom prípade môže riaditeľ základnej školy rozhodnúť o odklade začiatku plnenia povinnej školskej dochádzky o jeden školský rok, a to vždy na žiadosť zákonného zástupcu. Súčasťou tejto žiadosti musí byť odporučenie všeobecného lekára pre deti a dorast a príslušného zariadenia výchovného poradenstva a prevencie, čiže psychologické vyšetrenie školskej zrelosti.

Riaditeľ školy môže rozhodnúť o odklade aj na návrh materskej školy, a to na základe predchádzajúceho odporučenia zariadenia výchovného poradenstva a prevencie (CPPP). Podmienkou je však aj v tomto prípade informovaný súhlas rodiča.

Ten má tiež právo rozhodnúť o tom, či jeho dieťa bude v prípade odkladu navštevovať materskú školu alebo nultý ročník na ZŠ. O prijatí dieťaťa na základné vzdelávanie rozhodne riaditeľ školy do 31. mája 2012. O dodatočnom odložení povinnej školskej dochádzky môže riaditeľ školy rozhodnúť, ak sa u žiaka po nastúpení do prvého ročníka do konca prvého polroka zistí, že ešte nedosiahol školskú spôsobilosť.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu