Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Cestujúci sa búria: Podávajú na majiteľa lode žalobu!

Concordia
Concordia

RÍM - Viac ako 70 cestujúcich stroskotanej lode Costa Concordia sa rozhodlo podať hromadnú žalobu na vlastníka plavidla. Potvrdila to v utorok talianska organizácia pre ochranu spotrebiteľov Codacons.

 Podľa jej šéfa Carla Rienziho je cieľom žaloby odškodniť všetkých pasažierov v piatok potopenej lode sumou 10-tisíc eur za "utrpené materiálne škody, za strach, ktorý zažili, za zruinovanú dovolenku a riziká, ktoré podstúpili". Právny podnet však ešte budú musieť preskúmať zodpovedné úrady, čo by údajne mohlo trvať aj niekoľko mesiacov.

Talianska prokuratúra medzitým požiadala sudcu o predĺženie väzby kapitánovi Costy Concordie Francescovi Schettinovi, ktorý je obvinený z niekoľkonásobného neúmyselného zabitia a opustenia lode pred ukončením evakuácie. Prokuratúra tak urobila po utorkovom trojhodinovom vypočúvaní Schettina. Ten v utorok vyšetrovateľom zopakoval, že loď neopustil.

Takmer 300 metrov dlhé luxusné plavidlo s 3200 pasažiermi a tisícčlennou posádkou na palube v piatok v noci narazilo na plytčinu a začalo sa potápať. Tragickou bilanciou nehody plavidla za 450 miliónov eur je jedenásť mŕtvych, desiatky zranených a 24 nezvestných.

Costa Concordia je najväčšou loďou v histórii, ktorá stroskotala. Prekonala tak Titanic, ktorý mal 270 metrov a zmestilo sa naň 3600 ľudí. Legendárne plavidlo sa potopilo pred sto rokmi, v apríli 1912. Z 2200 ľudí na palube zahynulo 1500.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu