Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Vrak Concordie sa pohol, prerušili pátranie po nezvestných!

Loď sa nebezpečne posúva
Loď sa nebezpečne posúva (Zdroj: SITA)

RÍM - Záchranári dnes ráno znovu prerušili pátranie po asi dvadsiatke nezvestných z výletnej lode Costa Concordia, ktorá v piatok stroskotala pri talianskom pobreží. Vrak, ktorý pri nehode uviazol na útese, sa začal pohybovať. Hovorca hasičského zboru agentúre AFP povedal, že záchranári sa k nemu nemohli priblížiť.

Obrovská výletná loď s viac ako 4200 ľuďmi na palube narazila na útes potom, čo sa odklonila od stanoveného kurzu. Nehoda sa stala asi pol kilometra od ostrova Giglio a vyžiadala si zatiaľ najmenej 11 obetí. Asi šesť desiatok ľudí bolo zranených.

Úrady podľa agentúry Reuters hlásia ešte 22 nezvestných. Potápači sú presvedčení, že niektoré telá sú na dne mora pod vrakom lode.

Záchranné práce boli kvôli posunu lodi prerušené už v pondelok na poludnie. Dnes sa zastavili o 08:00 SEČ po tom, čo sa loď o niekoľko centimetrov posunula. Pohyb lode ohrozuje potápačov, ktorí v útrobách hľadajú nezvestných. Navyše bola aj zlá viditeľnosť.

"Vyhodnocujeme, či (vrak) získal nový oporný bod, aby sme vedeli, či môžeme pokračovať. V tejto chvíli sa k nemu nemôžeme ani priblížiť," povedal AFP hovorca hasičov Luca Cari. Akonáhle bude možné v pátraní pokračovať, chcú sa záchranári sústrediť na čiastočne potopenú štvrtú palubu, kde sa ľudia zhromažďovali na evakuáciu a kde potápači našli sedem tiel.

Na stabilizáciu vraku čaká tiež holandská firma Smit Salvage, ktorá sa chystá vypumpovať zo 17 nádrží lode 2400 ton paliva, aby tak zabránila ekologickej havárii. Spoločnosť je pripravená začať s pumpovaním nafty vo štvrtok, práca by podľa jej odhadov mala trvať dva týždne.

Taliansky premiér Mario Monti dnes vyjadril ľútosť nad stroskotaním lode. "Takejto tragédii sa mohlo a malo zabrániť," vyhlásil. Monti tiež poďakoval obyvateľom ostrova Giglio za pomoc, ktorú poskytli cestujúcim pri záchrane z lode, a za to, že stroskotaným ponúkli prístrešie. "Veľkorysosť obyvateľov (ostrova) na mňa urobila dojem," povedal.

Kapitán lode Francesco Schettino bol obvinený z niekoľkonásobného zabitia a predčasného opustenia lode, za čo mu hrozí až 15 rokov väzenia. V noci na dnešok bol na základe súdneho rozhodnutia prepustený z väzby a previezli ho do domáceho väzenia.

Súdu podľa talianskych médií v utorok oznámil, že po havárii pomáhal s evakuáciou a že z lode nechcel utiecť. Keď sa zariadenie spúšťajúce záchranné člny zaseklo a potom zase začalo fungovať, "potkol som sa a náhle som sa ocitol v člne s pasažiermi," povedal Schettino. Na havarovanú loď potom už vraj nemohol späť, pretože už bola moc naklonená. Podľa talianskych denníkov je ale toto vysvetlenie sporné, pretože v Schettinovom člne sa nachádzali aj dvaja ďalší palubní dôstojníci.

Podľa médií sudkyňa, ktorá Schettina prepustila do domáceho väzenia, konštatovala "vážne náznaky previnenia" kapitána havarovaného plavidla. Potom, čo Schettino počas evakuácie opustil loď, neurobil podľa nej "žiadny preukázateľný pokus" vrátiť sa aspoň bližšie k nej. Záchranné práce vraj sledoval z útesov, kam sa dostal s niektorými členmi posádky. Schettinovo tvrdenie o tom, že riadiť evakuáciu nebolo možné, potom údajne popiera skutočnosť, že iní členovia personálu zostávali na lodi a snažili sa pasažierov dostať z havarovanej lode preč.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu