Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Príčina potopenia Concordie: Kapitán chcel zamávať kolegovi na brehu!

Loď sa po náraze do skaly rýchlo prevrátila
Loď sa po náraze do skaly rýchlo prevrátila

GIGLIO - Piatkovú tragédiu výletnej lode Costa Concordia zavinil kapitán Francesco Schettino (52), ktorý luxusnú loď naviedol až do tesnej blízkosti ostrovčeka Giglio. Chcel totiž pozdraviť kamaráta na brehu, uviedol v pondelok denník Daily Mail.

Na brehu bol námorník z talianskej obchodnej lode, s ktorým sa kapitán priatelil. Talianski vyšetrovatelia už poznajú jeho meno a bude vypočutý. Príčinu havárie potvrdili v nedeľu večer.

Loď nabehla na útes La Scola, ktorý vytvoril trhlinu o dĺžke 48 metrov. Ohromným otvorom vnikali do trupu masy vody, takže sa loď začala rýchlo nakláňať. "Vyzerá to, že kapitán urobil chyby pri rozhodovaní, ktoré mali vážne následky," uviedla vo vyhlásení firma Costa Crociere. Podľa nej loď plávala príliš blízko pobrežia. Nabehla tak na útes, ktorý bol známy ako nebezpečný. Kapitán sa ale obhajuje, že navigácia ho informovala, že je v bezpečných vodách.

Nebolo to ale prvýkrát, čo loď plávala po tejto trase. Zamierila tadiaľ už v auguste, kedy pozdravila turistov na pobreží húkaním a starosta kapitánovi poslal ďakovný e-mail za "predstavenie pre turistov a fantastickú zábavu".

Po havárii navyše kapitán neopustil loď ako posledný vo chvíli, keď sa presvedčil, že sú všetci cestujúci v bezpečí. Dvaja Francúzi, dôstojníčka armády Ophelie Gondellová a policajt David Du Pay, uviedli, že videli kapitána v záchrannom člne ešte predtým, ako všetci ľudia odišli z potápajúceho sa plavidla. Kapitán to popiera, prokurátor Francesco Verusio je opačného názoru.

Prokuratúra vedie dve vyšetrovania. Jedno sa týka zvolenej cesty, ktorá viedla vo vzdialenosti 300 metrov od skalnatého pobrežia medzi ostrovčekmi, aj keď bezpečná vzdialenosť je trojkilometrová. Druhé sa týka evakuácie a podozrenia, že kapitán opustil loď skôr, než sa presvedčil, že sú všetci cestujúci v bezpečí. Čelí obvineniu zo zabitia. Potvrdených je šesť obetí a 14 osôb zostáva nezvestných.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu