Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Koniec nádejí na záchranu? Concordia sa potápa, smeruje do zrázu!

Costa Concordia skĺzla o pár centimetrov, potápačov evakuovali
Costa Concordia skĺzla o pár centimetrov, potápačov evakuovali (Zdroj: SITA)

RÍM - Potápači museli kvôli zlému počasiu prerušiť pátranie po obetiach v stroskotanej talianskej lodi Costa Concordia. Podľa informácií agentúry DPA museli opustiť loď kvôli rozbúrenému moru. Sťažené podmienky môžu tiež ohroziť odčerpávanie pohonných hmôt, ktorých únik do mora by mohol spôsobiť prírodnú katastrofu. Počet obetí piatkového nešťastia pri talianskom ostrove Giglio dnes po objavení ďalšieho tela stúpol už na šesť.

Loď sa podľa informácií Reuters posunula na kamenistom mieste, kde zostala zachytená. "Skĺzla o deväť centimetrov vertikálne a 1,5 centimetra horizontálne. Okamžite sme potápačov evakuovali," uviedol hovorca hasičov Luca Cari. "Operácia je prerušená, budeme monitorovať stabilitu a nevieme, kedy práce obnovíme," vyhlásil.

Šiesta obeť mala oblečenú vestu a potápači ju našli v jednom zo zatopených priestorov. Ide o muža, ktorého totožnosť zatiaľ známa nie je. Počet nezvestných stúpol z pôvodných 14 na 16, keď príbuzní postrádali dve ženy zo Sicílie, ktoré údajne boli medzi zachránenými.

Taliansky minister pre životné prostredie Corrado Clini dnes podľa AFP nehodu označil za veľké nebezpečenstvo, ktoré vyžaduje urgentný zásah. Na palube lode sa nachádza asi 2500 ton pohonných hmôt, zatiaľ ale nebol hlásený žiadny únik. Na pomoc s odčerpávaním bola podľa informácií AP povolaná nemenovaná dánska spoločnosť.

Loď bola podľa informácií Reuters poistená na 405 miliónov eur poisťovacími spoločnosťami XL a RSA, ktoré sa špecializujú na dodatočné pokrytie prípadov ujmy na zdraví. Spoločnosti sa k tomu bezprostredne nevyjadrili. Podľa analytika Joye Ferneyhougha z Espirito Santo bank v Londýne dosiahnu náhrady ujmy na zdraví a ďalších škôd asi dvojnásobku tejto sumy.

Vinu na stroskotaní nesie pravdepodobne kapitán plavidla, ktoré nabehlo na plytčinu pri brehoch ostrova Giglio v piatok neskoro večer. Kapitán Francesco Schettino je tiež obvinený, že opustil potápajúce sa plavidlo ešte v piatok v noci, zatiaľ čo evakuácia cestujúcich končila až v sobotu okolo šiestej hodiny rannej.

Kapitán obvinenia odmietol a pre televíziu Mediaset uviedol, že urobil všetko pre záchranu životov. "Boli sme poslední, ktorí loď opúšťali," vyhlásil. Ak bude kapitán usvedčený z niekoľkonásobného zabitia, zo zavinenia nehody a z predčasného opustenia lode, hrozí mu 12 rokov väzenia.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu