Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Telefonát usvedčil kapitána Concordie: Ušiel a takto zbabelo klamal!

Schettino zachraňoval vlastnú kožu, na pasažierov nebral ohľad
Schettino zachraňoval vlastnú kožu, na pasažierov nebral ohľad (Zdroj: SITA)

RÍM - Veliteľ lode, ktorého verejnosť začala prezývať "Kapitán Zbabelec", utiekol z potápajúcej sa lode Costa Concordia a zanechal tak posádku aj tisíce pasažierov bez pomoci. Talianske médiá zverejnili prepis rozhovoru medzi ním a šéfom pobrežnej stráže, ktorý ho usvedčil.

Záznam telefonátu navyše ukazuje, že sa Francesco Schettino pokúšal zbabelo klamať, aby sa na loď nemusel vrátiť.

Loď narazila v piatok pri pobreží Toskánska na útes, bolo na nej viac než 4200 ľudí. O 21:49 sa prístav s kapitánom spojil prvýkrát. Na otázku, či je všetko v poriadku, odpovedal: "Áno, máme len malý technický problém." To už ale bola v trupe Concordie obrovská trhlina.

Znovu sa mu dovolali až o pol jednej v noci. Krátko pred tým vystúpil zo záchranného člna a bol v bezpečí na brehu.

00:32: Pobrežná stráž komunikuje s kapitánom, zisťuje koľko ľudí je stále na palube. Kapitán zlým odhadom tvrdí, že je ich 200 - 300. Neuvedomuje si, že nie je možné, aby bolo za 40 minút evakuovaných 4000 ľudí. Sám seba tak usvedčuje, že na lodi už nie je.

Schettino: "Hneď som späť. Bol som zistiť, čo sa práve deje."

00:42: Pobrežná stráž zisťuje, koľko ľudí je ešte potrebné zachrániť.

Schettino: "Telefónom mi oznámili, že na lodi čaká asi ešte 100 ľudí. Operácie koordinujem, ale už nie je možné na loď sa znova vrátiť, opustili sme ju."

Pobrežná stráž: "Kapitán, vy ste opustil loď?"

Schettino: "Nie, zostal som na lodi a riadim evakuáciu"

Pobrežná stráž: "Kapitán, velí vám Pobrežná stráž, ide o rozkaz, vráťte sa späť na loď a koordinujte záchranné operácie! Sú tam už mŕtvi ľudia."

Schettino: "Koľko ich je?"

Pobrežná stráž: "O tom by ste mali informovať vy nás! Predsa teraz nechcete odísť domov? Ihneď sa vráťte na loď a podajte hlásenie o tom, čo sa ešte dá robiť, koľko je na palube ešte ľudí a čo potrebujú."

Schettino: "Dobre, idem."

Kapitán sa na loď však už nevrátil. Namiesto neho riadil evakuáciu zranený dôstojník Manrico Giampedroni, ktorý sám čakal na záchranu 36 hodín. Kapitánovi hrozí obvinenie zo zabitia a 12-ročný trest za mrežami.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu