Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Smutná bilancia v Japonsku: Katastrofu neprežilo vyše 19 tisíc ľudí

Vlny tsunami zničili celé mestá
Vlny tsunami zničili celé mestá

TOKIO - Desať mesiacov od zemetrasenia a následných vĺn tsunami, ktoré zasiahli 11. marca Japonsko, polícia zverejnila konečné údaje o počte obetí najväčšej katastrofy v krajine za posledných 25 rokov. Podľa posledných informácií následkom zemetrasenia a tsunami zomrelo 19 294 osôb.

Z toho 15 844 je potvrdených úmrtí, zatiaľ čo 3450 osôb je nezvestných a predpokladá sa, že ich prívalová vlna spláchla do mora. Polícia potvrdila že pátranie po telách obetí pokračuje. Vlna tsunami zničila celé mestá, zanechala po sebe trosky domov a zničila chladiaci systém jadrovej elektrárne Fukušima I., čo spôsobilo prehriatie jej reaktorov a následne únik radiácie do okolia.

Odstavenie jadrovej elektrárne bude podľa odborníkov trvať až 40 rokov. Tento odhad poskytli japonská vláda a prevádzkovateľ elektrárne TEPCO. Podľa vypracovaného plánu bude technikom trvať asi 25 rokov, kým odstránia z reaktorov jadrové palivo, ktoré pre vysokú teplotu uniklo z ochranných kontajnerov. Prvých desať rokov sa budú zaoberať len spôsobmi a technológiami, ako palivo bezpečne dostať z reaktorov. Vláda koncom roka informovala, že situácia v reaktoroch sa stabilizovala, keďže teplota už nepresahuje 100 stupňov Celzia a úroveň rádioaktivity sa znížila.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu