Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Geniálny vedec Hawking na oslavu svojich 70. narodenín neprišiel

Stephen Hawking
Stephen Hawking

CAMBRIDGE - Všeobecne najuznávanejší žijúci vedec na svete Stephen Hawking sa cítil príliš zle, aby prišiel na oslavu svojich 70. narodenín v nedeľu, ale kolegovia ho ospevovali ako jedného z najgeniálnejších teoretických fyzikov od čias Einsteina.

Hawkingovi - autorovi svetového bestselleru "Stručná história času" z roku 1988 - vzdali poctu za jeho objavy v teóriách času a relativity, ale tiež za jeho schopnosť podať ľuďom zložitú vedu prístupným spôsobom.

Geniálny vedec sa narodil v roku 1942 v anglickom Oxforde, je známy najmä na poli astrofyziky a svojou prácou o fyzikálnych vlastnostiach čiernych dier. Preslávil sa tiež viacerými prelomovými teóriami v oblasti kvantovej mechaniky alebo teoretickej kozmológie.

Nedelná narodeninová konferencia v starom anglickom univerzitnom meste Cambridge sa konala na počesť vedca, ktorému v roku 1963 diagnostikovali degeneratívne nervové ochorenie a predpovedali mu sotva dva roky života. Motorická porucha narušila jeho schopnosť pohybu a reči a preto fyzik využíva na komunikáciu elektronický syntetizátor. Britský kráľovský astronóm Martin Rees vyhlásil, že Hawking je popretím lekárskych a vedeckých predpokladov. Zdôraznil tiež, že Hawking "zmenil naše vnímanie vesmíru".

"Je úžasné, že oslavujeme Stephenove 70. narodeniny. Je to šanca poďakovať sa mu za mnoho nových poznatkov o vesmíre, ktoré nám dal, a... za inšpiráciu, ktorou sa stal pre milióny ľudí tým, že napriek malým nádejam dosiahol tak veľa," povedal kráľovský astronóm a profesor na Cambridgeskej univerzite Rees pred publikom, zloženým z vedcov, študentov a novinárov.

Hawking mal dnes predniesť príhovor na univerzite v Cambridgei, kde bol študentom a kde ho prvýkrát začala fascinovať kozmológia, zloženie vesmíru. Kolegovia však oznámili, že sa cíti príliš zle na to, aby mohol prísť.

Hawking bol nedávno v nemocnici, z ktorej ho prepustili len 6. januára. "Žiaľ, jeho zotavovanie nepokračuje tak rýchlo, aby mohol byť dnes s nami," oznámil výkonný rektor Cambridgeskej univerzity Leszek Borysiewicz.

Vedecká svetová hviezda nazvala svoj plánovaný príhovor "A Brief History of Mine", čo je obdoba názvu jeho slávneho diela "A Brief History of Time" (Stručná história času).

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu