Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Bojkot konferencie fyzikom Hawkingom vyvolal odsudzujúce reakcie

Stephen Hawking
Stephen Hawking (Zdroj: SITA)

TEL AVIV - Svetoznámy britský fyzik Stephen Hawking odriekol návštevu Izraela po výzvach propalestínskych organizácií na bojkot konferencie v Jeruzaleme. Izraelská strana to považuje za urážku a krok proti slobode prejavu, uviedla dnes tlačová agentúra DPA.

Hawking sa mal v júni zúčastniť na konferencii o aktuálnych geopolitických a hospodárskych otázkach, pripravenej pod záštitou izraelského prezidenta Šimona Peresa.

Hovorca univerzity v Cambridge potvrdil, že Hawking v liste kancelárii izraelského prezidenta písomne odriekol účasť. Ako dôvod uviedol "rady palestínskych akademikov", aby rešpektoval bojkot podujatia.

Známy vedec ochorel v mladom veku na amyotrofickú laterálnu sklerózu (ALS), už vlani musel odriecť vystúpenia na verejnosti. V predchádzajúcich týždňoch ho opakovane vyzývali, aby odriekol účasť na konferencii kvôli izraelskému zaobchádzaniu s Palestínčanmi.

Izraelský rozhlas v stredu uviedol, že Hawking už v minulosti Izrael viackrát navštívil. Predseda konferencie Israel Maimon odsúdil akademický bojkot proti Izraelu ako "škandalózny a neprimeraný". Povedal, že Izrael je demokraciou, v ktorej každý môže slobodne vyjadriť svoju mienku.

Hawkingove odrieknutie kritizovala aj židovská Liga proti znevažovaniu (ADL), ktorá ho označila za "úder do tváre akademickej slobody".

Podľa ADL je smutné, ak človek s tak veľkým intelektom ako Hawking nedokáže prehliadnuť cez dvojitú morálku a démonizáciu, ktoré charakterizujú antiizraelské hnutie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu