Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Pochybné silikóny už aj na Slovensku: Dala si ich vyoperovať žena z Martina!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA/BRNO - Škandál s chybnými silikónovými implantátmi francúzskej výroby zďaleka nekončí. Po tom, čo pred nimi varovali ženy vo viacerých európskych krajinách vrátane Českej republiky, médiá informovali o prípade Slovenky, ktorá si ich už nechala vybrať.

Žena pochádzajúca z Martina si prsia nechala zväčšiť na klinike v Brne ešte v roku 2004. Keď sa koncom minulého roka na verejnosti objavili informácie o tom, že implantáty francúzskej firmy Poly Implant Prothèse (PIP) praskajú, pozrela si svoje lekárske záznamy. Z nich zistila, že aj ona má tie isté výplne. Krátko nato si ich nechala vybrať u istého odborníka v Košiciach.

Plastickú operáciu na spomínanej brnenskej klinike údajne podstúpili viaceré Slovenky. Nevedno, koľko z nich má nebezpečné implantáty, do našej krajiny však mali doviezť približne sto párov.

Na celom svete je podľa odhadov 400 000 až pol milióna žien s implantátmi PIP, väčšinou v Latinskej Amerike, Španielsku a Británii. Doteraz sa medzi nimi objavilo už dvadsať prípadov rakoviny prsníka. Francúzska asociácia pre dohľad nad liekmi (AFSSAPS) taktiež informovala, že v 1143 prípadoch implantáty praskli. Ďalších 495 žien si sťažovalo na zápalové reakcie po ich voperovaní.

Spoločnosť Poly Implant Prosthesis bola jedným z vedúcich svetových výrobcov silikónových implantátov až do minulého roka, kedy vyšlo najavo, že ušetrila odhadom miliardu eur ročne tým, že namiesto zdravotne nezávadných výplní do prsných implantátov používala priemyselný silikón. Firma zrušila prevádzku a viac ako 2000 žien na ňu podalo žalobu.
 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu