Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Absurdná stávka v europarlamente: Poslanec je ochotný sa pre slivky aj posr*ť!

Graham Watson
Graham Watson (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Pôsobia sušené slivky ako preháňadlo alebo nie? To je otázka, nad ktorou si lámali hlavy euroúradníci a došli k záveru, že slivky ľuďom k pravidelnému vyprázdňovaniu nepomôžu. Britský europoslanec Graham Watson ale vie svoje a kvôli tomuto podľa neho absurdnému zisteniu vyzval eurokomisára zodpovedného za zdravie k súboju v jedení sliviek. Dnes o tom vo svojom internetovom vydaní informuje britský Daily Telegraph.

Pred nejakou dobou Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA), ktorý únijným inštitúciám a členským krajinám pomáha chrániť zdravie Európanov, dostal za úlohu preveriť tvrdenie, že sušené slivky napomáhajú správnemu fungovaniu zažívacieho traktu. EFSA vychádzal z troch štúdií a dospel k záveru, že neexistuje dostatok dôkazov na súvislosť medzi pojedaním sušených sliviek a normálnym fungovaním čriev.

Britský liberálno-demokratický europoslanec Watson otázku preháňacích účinkov sušených sliviek vzniesol v Európskom parlamente po tom, čo Európska únia odmietla uznať, že ovocie ako granátové jablká, bobuľovité plody a sušené slivky majú vysoký obsah vlákniny, ktorej konzumácia prispieva k správnemu fungovaniu čriev.

"Viem, že sušené slivky obsahujú dve látky, ktoré majú laxatívne účinky," rozčuľoval sa Watson. "Vyzval som Johna Dalliho, komisára zodpovedného za zdravie a ochranu spotrebiteľov, k súboju v jedení sušených sliviek, aby sa o tom presvedčil na vlastnej koži," oznámil europoslanec.

Minulý mesiac Európska únia zase dospela k záveru, že neexistuje dôkaz o tom, že pitie vody môže zabrániť dehydratácii. Následkom toho výrobcovia balenej vody nemôžu o tejto vlastnosti informovať na fľašiach, pripomína Telegraph. "To je jasná blbosť," rozčuľoval sa vtedy britský konzervatívny europoslanec Roger Helmer. "Euro horí, Európska únia sa rozpadá a pozrite sa na nich: dobre platení úradníci, ktorým vadí jasná vlastnosť vody a ktorí sa snažia uprieť nám právo hovoriť to, čo je jednoznačne pravda," rozohnil sa vtedy Helmer. "Ak je niečo, čo dokazuje hlúposť veľkého európskeho projektu, tak to je práve toto," neodpustil si europoslanec.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu