Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Europoslanci chcú len jedno sídlo EP, ušetrili by milióny eur

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRUSEL - Jednotlivé výbory Európskeho parlamentu (EP) zasadajú počas tohto týždňa v Bruseli a pripravujú pracovnú agendu pre hlasovanie počas budúcotýždňového plenárneho zasadania EP v Štrasburgu. Medzi najzaujímavejšie návrhy, o ktorých sa bude na budúci týždeň hlasovať, je iniciatíva europoslancov, aby Európsky parlament mal iba jedno sídlo, a nie tri ako doteraz.

Výbor EP pre rozpočet, ktorý zasadal v stredu večer (21.3.), uviedol, že budúcoročný rozpočet Európskeho parlamentu zaznamená nárast iba o 1,9 percent. Tak ako to požaduje pre všetky inštitúcie Európskej únie eurokomisár pre rozpočtové záležitosti Janusz Lewandowski. Napriek tomu bude EP potrebovať dodatočných 8,5 milióna eur na zabezpečenie nákladov, ktoré vzniknú s príchodom nových europoslancov z Chorvátska. To by sa podľa plánov malo stať 28. členom EÚ 1. júla 2013.

Britský poslanec z tábora socialistov Derek Vaughan, ktorý je zodpovedný za predloženie návrhov Výboru pre rozpočet do pléna EP, po stredajších rokovaniach poslancov z rozpočtového výboru vyjadril spokojnosť s tým, že sa podarilo znížiť plánované výdavky EP na rok 2013 o 9,3 miliónov eur. K zníženiu nákladov podľa jeho slov došlo aj vďaka kráteniu príspevkov a cestovných nákladov pre europoslancov.

Výbor EP pre rozpočet uviedol, že najväčšie náklady, rádovo v miliónoch eur, by sa Európskemu parlamentu ako inštitúcii podarilo ušetriť, ak by europoslanci fungovali iba v jednom sídle. V súčasnosti sú pracovné aktivity poslancov EP rozložené medzi Štrasburg a Brusel, pričom časť aktivít EP zabezpečuje sídlo v Luxemburgu. Väčšina členov Výboru EP pre rozpočet podporuje myšlienku jedného sídla pre europarlament, v duchu tvrdenia, že poslanci EP by mali mať možnosť rozhodnúť sami o svojom sídle. O tejto iniciatíve budú rozhodovať všetci poslanci EP počas plenárneho zasadania 28. marca.

Myšlienka zredukovať počet sídiel EP nie je nová, už desaťročia sa hovorí o zracionalizovaní fungovania EP, ktorý má sídlo v dvoch rôznych krajinách a mestách, vzdialených od seba približne 450 kilometrov. Poslanci väčšinu času trávia v metropole Belgicka a raz mesačne na plenárnom zasadnutí v Štrasburgu. Tento návrh však už tradične naráža na neochotu Francúzska vzdať sa budovy EP v Štrasburgu. Francúzi by tak prišli o nemalé prostriedky, ktoré v Štrasburgu raz za mesiac necháva armáda poslancov a ich asistentov, novinárov a politikov.

Okrem toho zrušenie zabehaného systému, keď sa europoslanci na týždeň sťahujú do Štrasburgu už od roku 1981 (pravidelne od roku 1992), by si vyžadovalo aj o zmenu v základných zmluvách o EÚ. Podľa správy z roku 2007, na ktorej vypracovanie dozerali dvaja europoslanci, by sa kompletným presídlením do Bruselu každý rok ušetrilo približne 19.000 ton vypusteného oxidu uhličitého. Ten vypúšťajú dopravné prostriedky prevážajúce poslancov, politikov, novinárov a tony pracovných dokumentov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu