Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Šťastný: EÚ sa uberá úžasne dobrým smerom

Peter Šťastný
Peter Šťastný

BRATISLAVA – Európska únia sa podľa europoslanca Petra Šťastného (SDKÚ-DS) uberá úžasne dobrým smerom.

„O tom niet najmenšej pochybnosti. Každý prechádza cez obdobia určitých kríz, určitých bolestí, ťažkostí. A práve v takej situácii momentálne sme,“ povedal pre agentúru SITA Šťastný. Kríza je podľa neho možnosť, príležitosť. „Kríza je príležitosť na upravenie určitých štrukturálnych alebo základných dohôd, aby tento koncept bol pevnejší, zdravší, aby bol dlhodobo prospešnejší pre občanov. Verím, že takto aj my využijeme túto krízu, ktorá nie je nijako príjemná, ale poukazuje na slabiny, aj na neschopnosť členských štátov zvládnuť svoje finančné rozpočtové povinnosti,“ konštatoval.

V EÚ si podľa Šťastného treba navzájom pomáhať a hľadať riešenia, ako sa zbaviť dlhov, aby sa konečne prešlo do rozpočtov, ktoré sú realistické, ktoré nebudú vyrábať deficity. „Toto obdobie sa rozhodne zvládne. Otázka je ako rýchlo. Kto to chce veľmi rýchlo zvládnuť, tak je na veľkom omyle, lebo to je nemožné. Čím rýchlejšie to človek chce zvládnuť, tak tým to bude dlhšie trvať a tým to môže spôsobiť ešte ďalšie škody. Treba rátať nejaké dva tri roky s nízkym rastom. Dúfam, že to bude rast a potom si myslím, že opäť začne Európa prosperovať viac a udrží si postavenie, na ktorom nám všetkým veľmi záleží. Postavenie globálneho lídra, nielen ekonomického ale i celkového, ktorý bude mať vplyv na dianie po celom svete,“ vyhlásil Šťastný.

Užšia integrácia v EÚ je podľa europoslanca nevyhnutná. „Vzdali sme sa určitej suverenity. Nikto sa nechcel vzdať, verte mi. V EÚ je 27 krajín a 27 krajín si úzkostlivo chráni svoje suverenity. Ale niektorých sme sa vzdali pri vstupe do únie. Každý sa vzdal, aj Briti. Krajiny eurozóny sa budú musieť vzdať častí suverenity. Hlavne tých častí, ktoré nedovolia vládam členských štátov navyšovať, produkovať a schvaľovať rozpočty, ktoré sú nereálne. A to je iba dobre pre občanov,“ upozornil Šťastný.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu