Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Sociálni demokrati chcú obmedziť právomoci českého prezidenta

Václav Klaus
Václav Klaus

PRAHA - Obmedzenie jestvujúcich právomocí prezidenta ČR pri zavedení priamej voľby hlavy štátu navrhli dnes v Prahe opoziční sociálni demokrati z ČSSD. Informuje o tom spravodajský server idnes.cz.

Zmeny by sa týkali súčasného výhradného práva prezidenta menovať členov bankovej rady Českej národnej banky (ČNB), jeho práva udeľovať tzv. abolíciu - teda nariaďovať, aby sa trestné konanie nezačínalo a v prípade, že ho otvorili, aby sa v ňom nepokračovalo, ako aj obmedzenia imunity hlavy štátu na obdobie výkonu funkcie prezidenta krajiny.

Ostatné parlamentné strany majú problém iba s prvým z obmedzení. Návrh, ktorý v praxi znamená oslabenie právomocí prezidenta pri výbere členov bankovej rady ČNB, sa nepáči ani premiérovi Petrovi Nečasovi, podľa ktorého by totiž znamenalo krok smerom k nebezpečnej politizácii ČNB.

Český minister spravodlivosti Jiří Pospíšil ešte pred schôdzkou lídrov parlamentných strán, ktorej účastníci hľadali konsenzus o otvorených otázkach, naznačil, že vládny návrh, ktorý chce iniciatívu sociálnych demokratov upraviť, ráta s určitou zmenou prezidentovho postavenia.

Hlava štátu by podľa jeho slov nemala niesť zodpovednosť iba za protiprávne konanie v podobe velezrady, ale aj za iné hrubé porušenie ústavy alebo ústavného poriadku. Šéf rezortu spravodlivosti ČR sa pri tom inšpiroval nemeckou ústavou.

Podľa návrhu z dielne českej vlády by občania volili prezidenta podobne ako senátorov v dvojkolových voľbách. Na kandidatúru v nich by bolo potrebných 50.000 podpisov od občanov alebo iniciatíva 20 poslancov a 10 senátorov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu