Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Cirkevné reštitúcie môžu spôsobiť pád Nečasovej vlády

Petr Nečas
Petr Nečas

PRAHA - Česká vládna strana Veci verejné (VV) dostala od koaličných partnerov ultimátum: buď podporí cirkevné reštitúcie, alebo jej ministri budú musieť odísť z vlády. Oznámil to dnes spravodajský portál iDNES.cz.

"Dostali sme ultimátum. Ak naši ministri nepodporia cirkevné reštitúcie, tak padne vláda," uviedol predseda VV Radek John po dnešnom rokovaní lídrov vládnych strán.

Podľa neho premiér Petr Nečas pohrozil, že navrhne prezidentovi Václavovi Klausovi odvolanie tých ministrov, ktorí nebudú hlasovať za cirkevné reštitúcie.

Odchodom VV by koalícia stratila parlamentnú väčšinu. K samotnému pádu vlády by mohlo dôjsť v prípade, ak by sa VV následne spojila s opozíciou a hlasovala za vyslovenie nedôvery kabinetu.

Minister financií a prvý podpredseda strany TOP 09 Miroslav Kalousek po dnešnom rokovaní vyhlásil, že sa VV môžu rozhodnúť, či budú dodržovať uzavreté koaličné dohody alebo sa stanú stranou, s ktorou už nikto nebude chcieť rokovať. Premiér sa nateraz odmietol k záležitosti vyjadriť. Podľa Johna VV na utorok ráno zvolávajú svoju výkonnú radu, ktorá rozhodne, či strana na ultimátum pristúpi.

Predstavitelia VV tvrdia, že im minister Kalousek dostatočne nevysvetlil, odkiaľ chce vziať v čase ekonomickej krízy peniaze na finančnú časť majetkového vyrovnania sa s cirkvami. O návrhu legislatívy by mala rokovať vláda na stredajšom zasadnutí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu