Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Klaus: Európu čaká "stratená dekáda", systém únie je chybný!

Václav Klaus
Václav Klaus (Zdroj: SITA)

PRAHA - Európu vrátane Česka čaká aj kvôli jej hlbokej finančnej a ekonomickej kríze pravdepodobne 'stratená dekáda', napísal prezident Václav Klaus pre pondelkové vydanie časopisu Týždeň. Za jednu z príčin považuje chybné systémové usporiadanie Európskej únie, v ktorom podobne ako v komunizmu vládne "diktát politiky nad ekonomikou". Európa musí podľa Klausa prejsť hlbokou zmenou, ktorá bude podobná "našej transformácii po páde komunizmu", alebo ju čaká presun na okraj svetovej ekonomiky.

"Ak mám byť racionálne pesimistický, nie nemiestne optimistický, obávam sa, že Európu - a nás spolu s ňou - čaká 'stratená dekáda', podobná tej, akú v 90. rokoch prežilo Japonsko. Dekáda bez ekonomického rastu, dekáda permanentných škrtov a záchranných balíčkov, dekáda sociálneho nepokoja," napísal prezident, ktorý svoje názory zhŕňa v novej knihe Európska integrácia bez ilúzií, ktorá má za niekoľko dní vyjsť. Český prezident je dlhoročným známym kritikom EÚ, je nazývaný euroskeptikom, sám sa považuje za eurorealistu.

Ekonomické údaje podľa Klausa teraz presvedčivo naznačujú nastupujúci prepad alebo minimálne spomalenie hospodárstva. Príčiny súčasnej krízy nie sú podľa Klausa výlučne ekonomické. Západná civilizácia totiž vytvorila hospodársky a spoločenský model, v ktorom nadradila nároky jednotlivcov, rôznych záujmových a sociálnych skupín i štátov nad ekonomickú výkonnosť. Od nej by sa pritom malo všetko odvíjať, súdi hlava štátu.

Práve možnosť odtrhnúť nároky od výkonu a s výkonom spojených príjmov podľa prezidenta stojí za rastom verejných výdavkov a zvyšovaním zadlženosti v mnohých krajinách západného sveta. "Vznik dlhovej krízy štátov je daný možnosťou krátkodobo nevyrovnávať štátny rozpočet. Nič viac a nič menej tajuplného v tom nie je," napísal Klaus.

Ak sa chce Európa postaviť na nohy, musí sa podľa prezidenta zásadne premeniť. "Povedzme to jasne: Buď bude v Európe taká transformácia čo najskôr vykonaná, alebo sa Európa stane perifériou dynamicky sa pohybujúceho zvyšku sveta," uviedol Klaus. Európski politici podľa neho neberú na vedomie, že Európa je na "osudovej križovatke", a chybne si myslia, že k zmene stačia drobné kozmetické zásahy.

Riešenie prezident vidí v návrate politiky do Európy. Nemyslí tým však politiku vrcholných inštitúcií Európskej únie v Bruseli. "Politika môže byť len tam, kde je demokracia, to je na úrovni štátu. Na úrovni kontinentu politika byť nemôže," napísal v týždenníku Klaus. Predpokladom politiky a demokracie je podľa neho ľud. A žiadny európsky ľud podľa Klausa neexistuje, ani existovať nemôže.

Pred dvoma rokmi Klaus povedal, že ekonomická kríza skončí sama od seba a zásahy štátu v tom hrajú "miniatúrnu úlohu". Vyriešenie krízy vtedy Klaus prirovnal k liečeniu nádchy a chrípky a podotkol, že kríza má svoju vnútornú dynamiku, ktorá sa "nedá preseknúť, nedá sa zmazať, nedá sa zlikvidovať".

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu