Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Zeman si myslí, že sa Klaus velezrady nedopustil, návrh žaloby je už u Štěcha

Miloš Zeman
Miloš Zeman (Zdroj: SITA)

PRAHA - Predseda českého Senátu Milan Štěch dnes v Prahe prevzal návrh žaloby na prezidenta ČR Václava Klausa, ktorý napokon podpísalo 28 senátorov. Ak horná komora Parlamentu ČR žalobu schváli, predloží ju ústavným sudcom, ktorí budú mať rozhodujúce slovo. Informovali o tom dnes české elektronické médiá a internetové portály.

Posledným zo senátorov, ktorý pripojil pod dokument svoj podpis, bol podpredseda hornej komory parlamentu Zdeněk Škromach z opozičnej ČSSD, jeden z významných spojencov novozvoleného prezidenta krajiny Miloša Zemana.

Budúca hlava českého štátu považuje obvinenie svojho predchodcu na Pražskom hrade z velezrady za veľmi nadnesené. Miloš Zeman privítal, že niektorí senátori sociálnej demokracie sa odmietli k návrhu pripojiť, ale súčasne opakovane odsúdil novoročnú amnestiu, ktorú vyhlásil Václav Klaus.

"Domnievam sa, že pokiaľ páni senátori žalujú prezidenta Klausa pre velezradu, tak je to trocha veľmi a veľmi nadnesený termín. Veľmi som privítal, že aj niektorí sociálnodemokratickí senátori tento návrh odmietli," cituje server Novinky.cz dnešné Zemanove slová pri príchode do jeho pražskej kancelárie.

Už v utorok novozvolený prezident ČR vyhlásil, že sa Václav Klaus podľa jeho názoru velezrady nedopustil, jeho novoročnú amnestiu označil však za chybu.

Samotný Václav Klaus vidí za postupom skupiny senátorov, ktorí signovali návrh na žalobu hlavy štátu, politické hry.  "Myslím, že sú to politické hry. Je to smutné, že niektorí ľudia z našej politickej opozície používajú hrozbu ústavného súdu na to, aby riešili svoj nesúhlas politického typu," konštatoval podľa internetového serveru iDNES.cz počas návštevy SR najvyšší český ústavný činiteľ.

Predseda českého Senátu Milan Štěch prevzal ešte v utorok v Prahe z rúk predstaviteľov občianskych iniciatív petíciu, ktorú podpísalo 73.000 ľudí a ktorej signatári vyzývajú na podanie ústavnej žaloby na prezidenta ČR Václava Klausa pre velezradu v súvislosti s jeho novoročnou amnestiou. Iniciátorom tejto výzvy je zakladateľ Nadačného fondu proti korupcii, protikorupčný aktivista a miliardár Karel Janeček      

Tak Zdeněk Škromach, ako aj šéf klubu senátorov ČSSD Petr Vícha pre Právo potvrdili, že schôdza, na ktorej by senátori mali hlasovať o návrhu, by sa mala uskutočniť v pondelok 4. marca. Tento termín ešte musí potvrdiť organizačný výbor.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu