Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Japonská cunami strhla milióny trosiek, môžu skončiť na Havaji

Dom zmietaný Tichým oceánom po zemetrasení a cunami v Japonsku Zobraziť galériu (2)
Dom zmietaný Tichým oceánom po zemetrasení a cunami v Japonsku (Zdroj: SITA,)

HONOLULU - Prívalová vlna cunami vyvolaná 9-stupňovým zemetrasením, ktorá vlani v marci tvrdo zasiahla Japonsko, do oceánu spláchla tri až štyri milióny ton trosiek. Podľa vedcov niektoré z oceánskych prúdov stále unášajú drevený odpad, chladničky, rybárske člny a ďalšie predmety na vlnách Tichého oceánu smerom k brehom Spojených štátov, napísala dnes agentúra AP.

Až päť percent z jedného až dvoch miliónov ton trosiek stále unášaných oceánskymi vodami by mohlo skončiť na Havajských ostrovoch, na Aljaške, v štátoch Oregon a Washington či v kanadskej provincii Britská Kolumbia, vypočítal odborník na oceánske prúdy z Havajskej univerzity Nikolai Maximenko.

Ide fakticky len o malú časť z 20 až 25 miliónov ton trosiek, ktoré prívalová vlna celkom spôsobila v pobrežných mestečkách a prístavoch severovýchodného Japonska - toto množstvo zahŕňa aj trosky, ktoré zostali na pevnine.

Podľa odhadov Maximenkovho tímu by sa trosky z Japonska mohli doplaviť na Havaj začiatkom budúceho roka. Zdá sa však, že časť už doplávala na americkú pevninu - koncom minulého roka prirazil k brehom Aljašky poltucet veľkých bójí. Ide možno o súčasť ústricových fariem z Japonska.

Biológ a odborník na morské trosky Nicholas Mallos z organizácie Ocean Conservancy súdi, že mnohé z morom unášaných predmetov budú pochádzať z japonského rybárskeho priemyslu. Rybolovná výstroj by ale mohla zraniť divokú faunu, napríklad kriticky ohrozeného tuleňa havajského (Monachus Schauinsland), ak sa vyplaví na koralových útesoch alebo plážach.

"Hlavnou otázkou zostáva, koľko tohto materiálu sa od minulého roka potopilo a koľko trosiek stále pláva na hladine alebo vo vodnom stĺpci," zdôraznil Mallos.

Počítačové modely vytvorené na Havajskej univerzite naznačujú, že trosky sú rozosiate na ploche o mnohých tisícoch kilometroch od východného pobrežia Japonska až po oblasť ležiacu asi 1600 kilometrov severne od Havajského súostrovia.

"Pole trosiek sa tiahne na rozľahlej ploche. A vzhľadom k tejto rozľahlosti sa už nemôžeme oprieť o satelitné zobrazenie, aby sme trosky vystopovali," poznamenal Mallos.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu