Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Práce vo Fukušime pozastavili, robotníci majú na črevnú chrípku

Elektráreň Fukušima
Elektráreň Fukušima (Zdroj: SITA)

TOKIO - Desiatky pracovníkov japonskej jadrovej elektrárne Fukušima ochoreli na črevnú chrípku, čo spôsobilo dočasné zastavenie dekontaminačných prác v komplexe, poškodenom pri marcovom zemetrasení a cunami.

Ako dnes oznámil operátor elektrárne Fukušima I, za posledné tri dni hospitalizovali so symptómami chrípky 52 robotníkov. Lekári sa domnievajú, že sa chorí nakazili bežným norovírusom.
      
Napriek epidémii a pozastaveniu dekontaminácie zostal v elektrárni dostatočný personál na zabezpečenie kľúčového procesu chladenia jadrových reaktorov.
      
Japonsko v piatok deklarovalo, že po deviatich mesiacoch ukončilo vo Fukušime takzvanú studenú odstávku, čím sa elektráreň dostala do stabilného režimu. Do okolia zariadenia uniká údajne už len malé množstvo radiácie.
      
V elektrárni Fukušima-I severne od Tokia došlo po mohutnom zemetrasení a cunami z 11. marca k závažnej havárii a roztaveniu jadra troch reaktorov. Séria výbuchov a požiarov v závode viedla k únikom veľkého množstva rádioaktívneho materiálu. Zo zamorenej oblasti vysťahovali zhruba 100 tisíc ľudí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu