Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Vyhliadky sú nepriaznivé: Európa smeruje späť do recesie!

ilustračné foto
ilustračné foto

LONDÝN - Vyhliadky európskeho hospodárstva sa v poslednej dobe citeľne zhoršili a najnovšie štatistické údaje naznačujú, že Európa smeruje späť do recesie. Vo svojej novej správe s názvom European Economic Outlook: Back in Recesion (Hospodárske vyhliadky Európy: späť do recesie) to dnes uviedla medzinárodná ratingová agentúra Standard & Poor 's. Ekonomické problémy sa vraj šíria z okraja eurozóny do jej jadra.

"V súčasnej dobe očakávame, že eurozóna sa v prvej polovici roku 2012 ocitne v slabšej recesii, v druhom polroku sa situácia trochu zlepší," uviedol hlavný európsky analytik S & P Jean-Michel Six. Vyhliadky európskej ekonomiky sa pritom prudko zhoršili až v poslednom mesiaci.

S & P opäť znížila odhad rastu nemeckej, talianskej a francúzskej ekonomiky na budúci rok. Kým Nemecku predpovedá reálny rast hrubého domáceho produktu o 0,8 percenta, v predchádzajúcej prognóze to bolo jedno percento. Odhad rastu HDP vo Francúzsku agentúra znížila na 0,5 z 0,8 percenta, Taliansko čaká rast o 0,1 namiesto doterajších 0,2 percenta.

"Zdôrazňujeme ale, že riziká ohrozenia hospodárskeho rastu sú enormné. Odhadujeme, že naša základná prognóza miernej recesie má úspešnosť 60 percent, úspešnosť výraznejšej recesie je 40 percent," dodal. Agentúra veľa vyvodzuje z poklesu priemyselnej aktivity naprieč Európou.

Kompozitný index nákupných manažérov, ktorý zahŕňa aktivitu v priemysle aj v službách, v októbri v eurozóne klesol na 47,2 zo septembrových 49,9 bodu. To je najvýraznejší pokles od júla 2009. Tretím mesiacom v rade už klesal index nových objednávok, vývozné zákazky klesali už piatym mesiacom v rade. V útlme je aj sektor služieb, ktorý je pre západoeurópske ekonomiky kľúčový.

"Nadchádzajúca recesia v Európe už zasiahla Španielsko, Portugalsko a Grécko, teraz sa hospodárske problémy začali šíriť do hlavných ekonomík, čo je Francúzsko a Nemecko," uviedol Six.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu