Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Deficit rozpočtu Grécka sa stále prehlbuje

ATÉNY - Deficit rozpočtu Grécka sa v novembri opäť zväčšil. Za január až november tohto roka sa deficit rozpočtu ústrednej vlády medziročne zvýšil o 5,1 percenta na sumu 20,52 mld. eur. Informovalo o tom grécke ministerstvo financií.

Znamená to, že krajina pravdepodobne nesplní svoj plán v oblasti rozpočtu za rok 2011, a ak bude chcieť splniť plán v budúcom roku, bude pravdepodobne potrebovať dodatočné úsporné opatrenia.

Očakáva sa, že ekonomika Grécka sa v tomto roku zmenší o 5,5 percenta, čo bude už štvrtý rok trvania recesie. Návrh rozpočtu pre rok 2012, ktorý Atény schválili minulý týždeň, predpokladá, že deficit za tento rok bude na úrovni 9 percentz hrubého domáceho produktu (HDP).

Mal by tak klesnúť z úrovne 10,6 percenta HDP, na ktorej bol za rok 2010. Podľa gréckeho ministerstva financií je tento cieľ stále dosiahnuteľný. Vysokopostavený predstaviteľ gréckej vlády sa však pre agentúru Reuters vyjadril menej optimisticky.

"Ak terajšie trendy v oblasti výdavkov a príjmov budú pokračovať, deficit za tento rok bude zhruba na úrovni 10 percent, nie 9 percent HDP," povedal pre Reuters.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu