Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Agentúra S&P varovala pred znížením ratingu 15 krajinám eurozóny

Ilustračné foto
Ilustračné foto

NEW YORK - Ratingová agentúra Standard & Poor's (S&P) v pondelok varovala, že môže uskutočniť bezprecedentné hromadné zníženie úverového hodnotenia krajín eurozóny v prípade, ak sa lídri Európskej únie rýchlo nedohodnú, ako riešiť dlhovú krízu v regióne.

Agentúra upravila výhľad ratingov 15 krajín eurozóny - vrátane Slovenska - na negatívny, čo obvykle znamená, že k ich zníženiu môže dôjsť v priebehu troch mesiacov. S&P však uviedla, že terajšie prehodnocovanie ukončí "čo najskôr" po piatkovom summite EÚ, po ktorom rozhodne, či skutočne zníži rating jednotlivých alebo všetkých štátov eurozóny.

Oznámenie S&P zvyšuje tlak lídrov EÚ, aby prijali radikálne kroky na vyriešenie krízy. Ohrozuje tiež mechanizmus tzv. eurovalu, keďže tento záchranný fond sa spolieha na prvotriedne ratingy, umožňujúce získavať financie na trhoch lacnejšie.

S&P svoje oznámenie odôvodnila tým, že problémy v eurozóne v posledných týždňoch vzrástli natoľko, až sa pod tlak na zníženie úverového hodnotenia dostala menová únia ako celok. Agentúra argumentovala tiež podľa nej nekoordinovaným a nerozhodným konaním politikov. Ďalšími faktormi sú výrazne vyššie rizikové prirážky pre čoraz viac euroštátov vrátane tých, ktoré majú najvyšší rating AAA, vysoké verejné zadlženie vo veľkej časti eurozóny a v neposlednom rade rastúca hrozba hospodárskej recesie v eurozóne ako celku v roku 2012. Pravdepodobnosť hospodárskeho poklesu agentúra odhaduje na 40 percent.

Ak by k zníženiu ratingov došlo, krajinám s najvyšším ratingom AAA: Fínsku, Holandsku, Luxembursku, Nemecku a Rakúsku, no tiež Belgicku (AA), by S&P pravdepodobne znížila hodnotenie o jeden stupeň. Pri ostatných krajinách, vrátane Francúzska v súčasnosti hodnoteného ratingom AAA, by mohlo ísť až o dva stupne, uvádza sa vo vyhlásení.

S&P nezmenila výhľady jedine pre Cyprus, ktorého rating už prehodnocuje s perspektívou poklesu, a pre Grécko, ktoré už je s ratingom CC na hranici platobnej neschopnosti v blízkej budúcnosti.

Ďalšie ratingové agentúry Moody's a Fitch už varovali, že by mohli prehodnotiť ratingy niektorých krajín eurozóny so známkou AAA, stále im však ponechávajú stabilný výhľad. Informovali o tom agentúry Reuters, AP a DPA.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu