Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Dlhová kríza v Európe: Maďari budú rokovať o úvere!

Maďarský premiér Viktor Orbán
Maďarský premiér Viktor Orbán

BUDAPEŠŤ - Maďarsko začne rokovať s Medzinárodným menovým fondom o preventívnom úverovom programe najskôr v januári budúceho roka. Vyhlásil to vo štvrtok poslanec vládnej strany Fidesz Antal Rogan s tým, že začiatok januára je úplne realistický termín na otvorenie rokovaní.

Rogan, ktorý je členom vládneho tímu pre nadchádzajúce rozhovory s MMF, zdôraznil, že vláda v Budapešti sa neusiluje o dohodu na spôsob staršieho úverového programu, ktorý v roku 2008 zachránil krajinu pred finančným kolapsom. Nový program má byť preventívny a Maďarsko by malo zotrvať pri financovaní svojich potrieb prostredníctvom trhov, zdôraznil poslanec.

Maďarsko v roku 2008 muselo prijať finančnú pomoc od MMF, aby sa tak vyhlo hroziacemu bankrotu. Záväzky vyplývajúce z dohody s fondom sa však po nástupe do premiérskeho kresla znepáčili Viktorovi Orbánovi a ďalšiu spoluprácu medzi Budapešťou a fondom so sídlom vo Washingtone tak poznamenalo napätie. Vláda v Budapešti minulý mesiac oznámila, že s MMF a EÚ chce rokovať o nových programoch preventívnej finančnej pomoci.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu