Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Orbán: Maďarsku by od MMF stačilo 4-5 miliárd dolárov

Viktor Orbán
Viktor Orbán

BUDAPEŠŤ – V nadchádzajúcich dňoch sa začnú rokovania Maďarska s Medzinárodným menovým fondom (MMF) o voľne využiteľnom úverovom rámci. Maďarsku by stačilo 4-5 miliárd USD (2,98-3,73 miliardy eur), povedal maďarský premiér Viktor Orbán pre francúzsky hospodársky denník Les Échos.

V rozhovore, ktorý zverejnili na internetovej stránke denníka vo štvrtok (8.12.), Orbán povedal, že uvedená suma by stačila, pretože Maďarsko je schopné riešiť svoje financovanie z trhov. "Tak tomu bolo aj v roku 2010, kedy Maďarsko svoj vzťah s MMF uzatvorilo," dodal. Rozpočtovú rovnováhu Maďarsko dokáže napraviť, ako to urobilo aj v čase prvej Orbánovej vlády v období rokov 1998-2002. K tomu však je potrebné rozdeliť ťarchu medzi obyvateľstvo, štát a podniky. Túto predstavu však MMF nezdieľa, zdôraznil Orbán, ktorý rozhovor poskytol pri príležitosti marseillského rokovania Európskej ľudovej strany (EPP).

Orbán pripomenul otázku, ktorú položil MMF: "Vy ste Medzinárodný menový fond, alebo svetová konfederácia odborov bánk?" Poznamenal, že MMF má výhrady voči znižovaniu daní a podporuje výhradne iba reorganizáciu štátu. Podľa neho preto potom MMF, banky, podniky a ratingové agentúry kritizujú kroky maďarskej vlády týkajúce sa príspevku podnikateľských skupín a finančných inštitúcií na zlepšenie hospodárenia krajiny.

Na margo vstupu do eurozóny premiér podotkol, že z doterajších troch vytýčených termínov Maďarsko nedodržalo ani jeden. Nerád by preto hovoril o štvrtom termíne, ale na základe súčasnej situácie sa domnieva, že pred rokom 2020 bude "ťažké" zaviesť v Maďarsku euro.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu