Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Maďarsko chce od MMF získať pomoc 10 až 15 miliárd

Maďarský premiér Viktor Orbán
Maďarský premiér Viktor Orbán (Zdroj: SITA)

BUDAPEŠŤ - Maďarská vláda chce získať od Medzinárodného menového fondu (MMF) a Európskej únie finančnú pomoc na stabilizáciu svojho hospodárstva vo výške 10 až 15 mld. eur.

Predpokladajú to analytici banky Citi. Maďarsko, ktoré musí v budúcom roku splatiť svoje záväzky v celkovej hodnote 4,7 mld. eur, požiadalo MMF a EÚ o pomoc po tom, čo minulý mesiac klesol maďarský forint na historické minimum. Pokles maďarskej zmeny spôsobila netradičná politika maďarskej vlády. Budapešť informovala, že detaily novej dohody sa dohodnú počas ďalších rokovaní, ktoré prebehnú v januári.

Predstavitelia MMF a EÚ navštívia Maďarsko 13. decembra, aby sa pripravili na oficiálne rozhovory o novej finančnej pomoci. Predmetom neformálnej diskusie bude podľa Iryny Ivaschenkovej, predstaviteľky MMF v Maďarsku, aj rozhovor o súčasnom rozpočtovom vývoji. Maďarský premiér Viktor Orbán v piatok v Bruseli informoval, že vláda v krajine bude musieť pre pomalé tempo rastu hospodárstva a slabý forint revidovať rozpočet pre rok 2012.

Agentúra Moody's znížila minulý mesiac rating Maďarska do špekulatívneho pásma, a to aj napriek tomu, že vláda v krajine požiadala o finančnú pomoc. To zvýšilo výnosy maďarských dlhopisov nad úroveň 8 % a vytlačilo úrokové sadzby v krajine na dvojročné maximum.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu