Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Británia sa pripravuje na rozpad eurozóny, hrozia nepokoje!

David Cameron
David Cameron

PRAHA - Veľká Británia prepracováva plány na rozpad eurozóny! Tamojšie ministerstvo zahraničia varuje pred nepokojmi, ktoré rozpad môžu sprevádzať, napísal denník Daily Telegraph. Aj Britským ostrovom, rovnako ako celej Európe, podľa pondelňajšieho vyjadrenia Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) hrozí na začiatku budúceho roka recesia.

Predstaviteľ Úradu pre finančné služby (FSA) Andrew Bailey, ktorý je súčasne jedným z riaditeľov Bank of England, vo štvrtok uviedol, že britské banky pripravujú plány na prípadný rozpad, ale nemajú ich zatiaľ prepracované.

Na možný pád eura sa však pripravuje aj ministerstvo zahraničia, ktoré podľa Daily Telegraph počíta s tým, že rozpad eurozóny je len otázkou času. Diplomati sa predovšetkým zameriavajú na to, ako pomôcť Britom žijúcim v zahraničí pri prípadných nepokojoch sprevádzajúcich rozpad eurozóny.

Všetko sa deje s vedomím a súhlasom celej vlády. Premiér David Cameron nedávno vyhlásil, že jeho vláda sa pripravuje na všetky možné scenáre: "Tu v Británii, mimo eurozóny, sa musíme pripraviť na každú eventualitu, a to je presne to, čo robíme."

"Hovorili sme s nimi (s bankármi) o tom a pracujú na tom. Budeme s nimi ešte hovoriť," povedal Bailey z FSA a dodal, že dobrý krízový manažment znamená, že sa pripravujú aj scenáre nepravdepodobných zlých situácií a "my nemôžeme ignorovať vplyv prípadného chaotického odchodu niektorých krajín z eurozóny".

V piatok asociácia britských bankárov vo svojom stanovisku uviedla, že pripravuje záťažové testy, aby sa banky ubezpečili, že majú adekvátne prostriedky a likviditu pre rôzne scenáre. Británia síce nie je v eurozóne, ale 40 percent jej obchodu prebieha s krajinami eurozóny. Hrozí jej preto, že rovnako ako ďalšie európske krajiny upadne začiatkom budúceho roka do recesie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu