Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Do EÚ nás lákal grécky kaviarnik: Dopadlo to dobre, je tu raj na zemi!

Grék presviedča, že vstup do EÚ jeho krajine priniesol mnoho výhod
Grék presviedča, že vstup do EÚ jeho krajine priniesol mnoho výhod (Zdroj: YouTube)

PRAHA - V dnešných časoch to vyznieva prinajmenšom rozpačito, ale keď našich západných susedov pred ôsmimi rokmi lákal istý Grék do Európskej únie, asi netušil,v akej situácii sa jeho rodná krajina neskôr ocitne. "Dopadlo to všetko dobre. Čo sme v Únii, chodí k nám ďaleko viac ľudí ... ku kaviarni som si pridal ešte penzión, "opisuje raj na zemi vo videoklipe v kampani o vstupe do EÚ.

Dnes je situácia celkom iná. Grécko bankrotuje a obyvatelia tejto juhoeurópskej krajiny vnímajú politikov v Bruseli kvôli tlaku na škrty vo výdavkoch skôr ako diktátorov.

V ďalšom snímku vystupuje pre zmenu Ír a tvrdí, že vstup do Únie jeho krajinu postavil na nohy. "Referendum o vstupe do EÚ dopadlo len tak tak, ale nakoniec nás to znovu naštartovalo," lákal muž, ktorý upozorňuje na to, že Íri majú pritom ku všetkému úradnému nedôveru. Írsko je však ďalším štátom eurozóny, ktorý je na "infúziách". Neochota zvýšiť dane v čase krízy pravdepodobne stojí za tým, že Írsku nedal Brusel lepšie podmienky pomoci.

Do tretice všetko dobré. Fínsko. Konečne krajina, ktorú môžeme obdivovať aj dnes, a ktorú nám mnohí dávajú za vzor. Sympatická Fínka popisuje rozhodovanie svojej krajiny, ktorá sa členom spoločenstva stala v roku 1995. "Nakoniec zvíťazil názor, že Úniu môžeme ovplyvňovať len, keď v nej budeme," tvrdí v klipe žena.

Tento populárny argument dnes dobre poznajú aj slovenskí politici, ktorí sa nedávno pokúsili niečo ovplyvniť (zamedziť ďalším nezmyselným stomiliardovým eurobalíčkom). Výsledok? Padla vláda.

A Fínsko? V tohtoročných voľbách urobilo obrovský skok k euroskepticizmu, keď strana Praví Fíni päťnásobne zvýšila zisk z minulých volieb a stala sa treťou najsilnejšou politickou stranou. Severskej krajine sa dokonca v otázke pôžičky Grécku podarilo vydobyť si zvláštne ručenia.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu