Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Hrozivé správy: Eurozóne možno zostáva len desať dní!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

Poriadne negatívne správy týkajúce sa situácie okolo dlhovej krízy v eurozóne sa objavili v britskom ekonomickom denník Financial Times. Podľa komentátora Wolfganga Münchaa sme totiž "na konci cesty".

Ten tvrdí, že "už je takmer po všetkom". Nasvedčovať má tomu zvýšenie výnosov dlhopisov, zhyhanie pri nemeckej aukcii a nárast španielskych a talianskych krátkodobých dlhopisov. Ak Európa okamžite nepríde s receptom na fiškálnu úniu, ktorý bude podporovať aj Európska centrálna banka (ECB), nastane koniec.

"Počul som rozhovory o kompromise, ktoré zahŕňajú tieto tri prvky. Ak by európsky summit dosiahol dohodu 9. decembra, na svojom nasledujúcom stretnutí, eurozóna prežije. Ak nie, riskuje násilné zrútenie. Aj vtedy je tu však riziko dlhej recesie, prípadne depresie. Takže ak sa Európska rada dohodne na tak neuveriteľne ambicióznom programe, jej predstavitelia sa budú musieť prekonávať ešte dlhé mesiace a roky," stojí v komentári. Münchau nakoniec dodal, že "eurozóne ostáva najviac desať dní".

Medzinárodná ratingová agentúra Moodys Investors Service zas varovala, že ak krajiny eurozóny nebudú rýchlo riešiť svoju dlhovú krízu, začne sa zvyšovať pravdepodobnosť väčšieho počtu štátnych bankrotov. Zároveň uviedla, že pokiaľ sa situáciu v eurozóne nepodarí v najbližšom čase stabilizovať, agentúra by mohla znížiť ratingy všetkým krajinám v eurozóne i niektorým ďalším členom Európskej únie. Eurozóna sa podľa nej blíži ku križovatke, kde sa musí rozhodnúť pre väčšiu integráciu, alebo pre rozpad.

Európska sedemnástka sa spolieha na krajiny ako Čína, India, Brazília či Rusko, že jej s dlhmi pomôžu. Na nákup dlhopisov eurovalu by mala dostatok finančných prostriedkov Brazília. Tá však o tom ani prinajmenšom neuvažuje. Jej prezidentka Dilma Rousseffová na nedávnom stretnutí skupiny G20 vyhlásila, že "o nákup dlhopisov nemá krajina ani najmenší záujem".

 

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu