Piatok24. máj 2024, meniny má Ela, Vanesa, zajtra Urban

Skutočná tragédia Grécka: Nenásytní boháči sa mstia, presúvajú miliardy!

ilustračné foto
ilustračné foto (Zdroj: SITA)

PRAHA - Sieť gréckych oligarchov, ktorí kontrolujú veľkú časť gréckej ekonomiky, finančný sektor, médiá a politiku, predstavuje podľa denníka Financial Times "skutočnú grécku tragédiu". Pokus skoncovať s daňovými únikmi, s ktorým prišla odstupujúca vláda premiéra Papandrea, pochopili títo ľudia ako priamy útok na svoje privilégia a odpovedali tvrdo.

Z médií, ktoré vlastnia, sa na premiéra sypala vlna odsúdenia a kritiky: vyčítali mu, že je nevypočítateľný, nespoľahlivý a ideologizovaný. Okrem toho začali odsúvať svoje miliardy zo zeme.

Aj keď je Grécko na pokraji krachu, tamojší zbohatlíci ďalej skupujú nehnuteľnosti - avšak nie vo vlastnej krajine, ale v Británii, kde ich dopyt vlani výrazne stúpol.

Za zúrivou kampaňou proti Papandreouovi sa podľa denníka neskrýva len snaha pomstiť sa premiérovi, ktorý ešte pred svojím pádom minulý týždeň oznámil, že krajina prichádza ročne o tri miliardy eur kvôli celobalkánskej sieti pašerákov palív.

Papandrea vraj oligarchovia vnímali ako hlavnú prekážku pre snahy "uplatniť" sa pri privatizácii gréckeho štátneho majetku.

"Konglomeráty oligarchov čakajú, že ho poberú za menej ako pätinu jeho reálnej hodnoty - úbohý finančný výnos pre štát, ktorý sa však za päť až desať rokov zmení na zlatú baňu pre kupujúcich. Niektorí dokonca vsádzajú na odchod Grécka z eura, aby mohli využiť svoje miliardy nazhŕňané mimo krajiny, aby kúpili majetky za ceny v drachmách, zrazené k zemi," tvrdí Misha Glenn, autor článku a britský znalec Balkánu.

Robí z toho záver, že "Európska únia tolerovala rozšírenú korupciu, zločinnosť a zlú vládu nielen u žiadateľov z východnej Európy, ale aj u niektorých zo svojich západoeurópskych členov". Únia však nemá právomoc stíhať korupciu v členských štátoch - to je vec vlád.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu