Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Analytici tvrdia: Európa sa začne rúcať 18. novembra!

ilustračné foto
ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Temný scenár pre nasledujúce týždne a mesiace vykreslili analytici americkej poradenskej spoločnosti Exclusive Analysis. Tí hovoria o bankrote Grécke, ktorý vyvolá bankovú krízu, o sociálnych búrkach vo vnútri vlád, chvíľkovom upokojení a druhom kole krízy, ktorá rozhodne o osude celej eurozóny.

Časová os tejto predpovede sa má začať napĺňať už koncom tohto týždňa. "Medzi 18. a 22. novembrom dôjde k zníženiu francúzskeho ratingu z AAA na AA, čo povedie k zamrznutiu medzibankového trhu," citovali Hospodárske noviny amerických analytikov.

Keď Francúzsko príde o svoj najvyšší rating, automaticky to negatívne ovplyvní euroval, pretože jeho kapacita je priamo naviazaná na najvyššie hodnotenie.

V čoraz väčších problémoch sa budú nachádzať aj nové vlády Grécka a Talianska, ktorých snahy o zavedenie ďalších úsporných opatrení skrotia protestanti. Portugalsko a Španielsko nebudú na tom o nič lepšie. V Španielsku sú na 20. novembra zvolané predčasné voľby, z ktorých vzíde nová vláda. Exclusive Analysis sa domnieva, že sa jej síce podarí presadiť silnejšie škrty, ale za cenu sociálnych nepokojov.

Medzi 23. a 26. novembrom sa vraj Gréci vzdajú eura, zmrazia vklady v bankách a začnú prudko tlačiť drachmy. Rýchla devalvácia staronovej meny povedie k strmej strate hodnoty bankových vkladov, ktoré už budú denominované v drachme.

Potom by sa podľa analytikov mala situácia upokojiť vďaka ďalším odpisom gréckeho dlhu a žiadosti Talianska a Španielska o medzinárodnú finančnú pomoc. Ťažkosti však naplno prepuknú koncom roka 2012.

Možnosti vyriešenia krízy politickou cestou dávajú analytici Exclusive Analysis šancu len 10 percent, pretože počítajú s tým, že európski politici budú naďalej vo svojich krokoch iba reagovať na už uskutočnené udalosti, napísali Hospodárske noviny.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu