Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Otrasná sterilizácia: Znásilnenému dievčatku (13) preťali vajíčkovody!

Elaine Riddicková
Elaine Riddicková (Zdroj: msnbc)

SEVERNÁ KAROLÍNA - Keď mala trinásť, znásilnil ju sused. Otehotnela a lekári ju po pôrode syna bez jej vedomia sterilizovali. Zistila to, až keď chcela mať ďalšie deti. Elaine Riddicková (57) zo Severnej Karolíny o prežitých hrôzach prehovorila až teraz.

V trinástich rokoch ju v rodnom Winfalle znásilnil sused. Po tom, čo v jeho dôsledku otehotnela a porodila syna, jej lekári bez jej vedomia preťali vajíčkovody.

Syna vychovala, vyštudovala strednú školu a stala sa úspešnou podnikateľkou. Keď chcela v 19 rokoch druhé dieťa, a nedarilo sa jej s manželom počať, gynekologička jej oznámila, že deti mať nemôže, pretože je po sterilizácii.

"Musela som sa s tým naučiť žiť," povedala Elaine denníku Daily Mail. "Zistiť v devätnástich rokoch, že vám lekári znemožnili mať deti, je veľmi kruté."

Prax sterilizovať "mentálne zaostalé, epileptické a ženy s nízkou inteligenciou" bola v USA bežná medzi rokmi 1929 a 1974 a za tú dobu zákrok nedobrovoľne podstúpilo 7600 prevažne černošských žien. Z nich 1500 ešte žije, ale len 41 sa podarilo dať do súvisu s lekárskymi správami.

V spise vtedy trinásťročnej znásilnenej Elaine bolo nepravdivo uvedené, že je "promiskuitná a slaboduchá". Severná Karolína teraz uvažuje, že sa takto násilne sterilizovaným ženám nielen ospravedlní ako ostatné americké štáty, ale im aj poskytne finančnú kompenzáciu.

Sterilizácia

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu