Nedeľa12. máj 2024, meniny má Pankrác, zajtra Servác

Výbuch plynu v uhoľnej bani: Neprežilo až 41 baníkov, piati majú mizivé šance!

Výbuch v bani pri meste Pchan-c'-chua v provincii S'-čchuan nastal v čase, keď bolo pod zemou približne 150 mužov
Výbuch v bani pri meste Pchan-c'-chua v provincii S'-čchuan nastal v čase, keď bolo pod zemou približne 150 mužov (Zdroj: SITA)

PEKING - Na 41 mŕtvych stúpla bilancia banského nešťastia v juhozápadnej Číne, kde v stredu večer explodoval plyn.

Pod zemou ešte zostáva päť baníkov, ktorých šance na prežitie sú však mizivé. Informovali o tom dnes tlačové agentúry. Ide o najhoršie banské nešťastie v Číne za posledné takmer tri roky.

Výbuch v bani pri meste Pchan-c'-chua v provincii S'-čchuan nastal v čase, keď bolo pod zemou približne 150 mužov. Do štvrtkového rána sa podarilo zachrániť viac než stovku baníkov, ktorí boli prevezení do nemocnice; sedem z nich je v kritickom stave. Ešte dnes sa na povrch dostal jeden z preživších, ktorý bol podľa agentúry AFP "na pokraji smrti".

Ide o najtragickejšie banské nešťastie v Číne od novembra 2009, keď pri výbuchu v provincii Chej-lung-ťiang zahynulo 108 ľudí. Nebezpečné boli aj záchranné práce kvôli vysokej teplote v bani a koncentrácii oxidu uhoľnatého. Príčinu výbuchu vyšetruje polícia, ktorá už zadržala majiteľa bane. Provinčná vláda tiež spustila rozsiahle kontroly, ktoré majú odhaliť bane, kde nie sú dodržiavané bezpečné podmienky ťažby.

Čínske uhoľné bane patria k najnebezpečnejším na svete. Podľa oficiálnych údajov v minulom roku v čínskych baniach zahynulo 1973 ľudí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu