Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Pred 50 rokmi sa stal v Nemecku zázrak: Zachránili mužov, ktorí mali byť už mŕtvi!

Baníci vyťahujú kolegu na povrch Zobraziť galériu (3)
Baníci vyťahujú kolegu na povrch (Zdroj: planet-wissen.de)

LENGEDE - Pri tzv. zázraku z Lengede bolo pred 50 rokmi, 7. novembra 1963, po štrnástich dňoch zachránených jedenásť zavalených baníkov na mieste zvanom Alten Mann. Takéto šťastie však nemalo ich 29 kolegov. Nemci udalosti, ktorá bola aj sfilmovaná, dodnes držia v pamäti.

V bani na železnú rudu neďaleko západonemeckého Salzgitteru zavalilo 24. októbra 1963 celkovo 129 mužov. Väčšina z nich sa zachránila ešte počas prvých hodín po nešťastí. Zvyšných jedenásť sa však z hĺbky 58 metrov podarilo vytiahnuť von až po dvoch týždňoch. Na povrch sa dostali cez tunel s priemerom menej ako jeden meter v záchranných kapsuliach.

Pred 50 rokmi sa
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: planet-wissen.de)

Pred 50 rokmi sa
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: planet-wissen.de)

K baníckym nešťastiam dochádza bohužiaľ vo svete pomerne často. Najdlhšie, až 69 dní, boli zavalení baníci v Čile v roku 2010. Po závale v bani na meď a zlato v San José neďaleko severočilského mesta Copiapó 5. augusta zostalo v hĺbke 622 metrov uväznených 33 baníkov. Prví sa dostali na povrch 13. októbra, čo bola historicky najdlhšia doba, po ktorú ľudia prežili uväznení pod povrchom. Posledný z 33 mužov bol zachránený o deň neskôr.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu