Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Thajsko po záplavách ohrozujú stovky krokodílov!

Záplavy zvyšujú dopyt po lovcoch krokodílov Zobraziť galériu (8)
Záplavy zvyšujú dopyt po lovcoch krokodílov (Zdroj: SITA)

BANGKOK - Najlepší spôsob, ako uloviť krokodíla, je trpezlivosť a elektrický šok, hovorí Prajpchan Tchientchong (52). Je lovcom krokodílov z thajského ministerstva pre rybolov a teraz pracuje nadčas, aby pomohol pochytať viac než stovku plazov, o ktorých sa predpokladá, že utiekli z krokodílích fariem počas najhorších záplav, aké Thajsko postihli za posledných 50 rokov.

Voda zaplavila ich výbehy a spláchla krokodílov k severnému predmestiu Bangkoku, napísal dnes denník The Wall Street Journal. "Musíte im dávať elektrické šoky, kým neupadnú do bezvedomia," povedal Prajpchan a potľapkal skoro dvojmetrového krokodíla uloženého na dne motorového člna, ktorého chytil len 20 minút plavby od centra Bangkoku.

"Tento bol tvrdý oriešok. Potápa sa hlboko, a tak sme ho museli prenasledovať, kým sme ho neboli schopní zložiť šokom. Inak by bolo treba ho zastreliť," dodal a ukázal na revolver na boku. "Ale to robiť nechceme. Sme tu preto, aby sme krokodílov zachránili."

V thajskej povodňovej kríze sú krokodíly ďalším dôvodom k strachu v čase, keď už si záplavy vyžiadali dosť veľké straty na ľudských životoch i na živobytí, a ešte zďaleka nekončí. Symbolom všadeprítomnej neistoty sú zvieratá všetkého druhu súperiace s ľuďmi o priestor na suchých miestach.

"To je to najhoršie, vedieť, že keď sa vrátite skontrolovať svoj dom, môže tam na vás čakať had alebo krokodíl," povedala Patčara Promkevová (43), ktorá z brehu sledovala svoj dom, ktorý strhla voda.

Správy o krokodílích sa v Thajsku objavujú spolu so zvesťou o útokoch na človeka, ale zatiaľ žiadny z prípadov nebol overený a úrady podobné historky popierajú. Thajské krokodíly, patriace prevažne ku sladkovodnému druhu, sú zvyčajne menšie a menej agresívne ako ich slanovodní kolegovia.

V minulých storočiach bolo krokodílov v Thajsku veľa a Thajčania boli zvyknutí žiť v ich blízkosti. Chrámy zasvätené krokodílím duchom sú po celej krajine. Ale počas uplynulých 30 rokov urobila rýchla ekonomická transformácia Thajsko náchylnejšie k záplavám, a tiež ponechala veľa svojich obyvateľov nepripravených vysporiadať sa s pre nich neznámym nebezpečenstvom číhajúcim vo voľnej prírode.

Od polovice 80. rokov minulého storočia pomáhali japonské a americké firmy industrializovať rozsiahle plochy krajiny. Developeri menili ryžové polia a mokrade pomáhajúce pojať sezónne záplavy na priemyselné komplexy a na pôdu rozparcelovanú na uniformné domy. Viac ako tretina z 65 miliónov thajských obyvateľov teraz žije v mestách, kde si teraz cez internetové sociálne siete vymieňajú poplašné správy ohľadom povodní.

Ale pestovatelia ryže, tradičnej hlavnej plodiny thajského poľnohospodárstva, zohrali tiež svoju úlohu. V uplynulých rokoch sa mnohí z nich začali obzerať po nových spôsoboch, ako vylepšiť svoje zisky a dohnať bohatších mestských krajanov. Niektorí skúsili chovať krokodíly. Thajské úrady odhadujú, že na viac ako 800 farmách sa teraz chovajú desiatky tisíc krokodílov, aby uspokojili globálny dopyt po topánkach či kabelkách z krokodílej kože.

Ale stúpajúca povodňová voda vytvorila fenomén, ktorému vedci hovoria mimovoľné presídľovanie, čo vyvolalo zvýšený dopyt po lovcoch krokodílov zvaných kretong, ako je Prajpchan. Ten používa dlhú, elektrinou nabitú palicu, ktorá plazy omráči, kým ich vytiahne do loďky, kde im zakryje oči a zviaže čeľuste povrazom. Spolu s niekoľkými pomocníkmi si občas s krokodílom hrajú na mačku a myš, kým sa im podarí ho uloviť.

Práca je to ale nezvyčajná aj pre neho; zvyčajne len dohliada na sklady rýb okolo Bangkoku. "Študovali sme správanie krokodílov aj ich životné prostredie, a tak vieme, čo robiť," povedal. Hodiny vraj trávi sledovaním krokodílích programov na káblových televíznych staniciach, ako sú Discovery a National Geographic. "Milujem ich," tvrdí. "Milujem ich všetkých."

Jeho nadriadený Vimol Džantrarotaj je presvedčený, že ľudia nemajú dôvod báť sa krokodílov. "V minulosti sme žili vedľa nich vo všetkých druhoch prostredí," vyhlásil v rozhovore pre miestnu televíziu. "A teraz sa to len musíme znovu naučiť."

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu