Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Dôsledok ničivých záplav v Thajsku: Nedostatok harddiskov

Záplavy v Thajsku
Záplavy v Thajsku

BANGKOK - Záplavy, ktoré v Thajsku pripravili o život viac ako 530 ľudí, zrejme spôsobia vážne problémy na trhu s počítačovou technikou. Podľa serveru PCmag.com sa môže v najhoršom prípade počet harddiskov na trhu v prvom štvrťroku budúceho roka prepadnúť až o 20 percent.

V Thajsku bolo v prvej polovici tohto roka vyrobených 40 až 45 percent všetkých svetových harddiskov. Približne polovica výrobných kapacít bola ale zasiahnutá povodňami, ktoré túto ázijskú krajinu sužujú od júla. Niektoré továrne sú úplne zaplavené, iné museli výrazne obmedziť výrobu kvôli zlej dostupnosti a častým výpadkom elektriny.

Podľa serveru PCmag.com je výpadok harddiskov na trhu na začiatku budúceho roka nevyhnutný. Trh sa podľa serveru stabilizuje až okolo polovice budúceho roka.

Situácia sa severne od Bangkoku začína pomaly zlepšovať, v hlavnom meste ale trvá nebezpečenstvo. Premiérka Jinglak Šinavatrová dnes varovala, že provizórne zábrany z vriec s pieskom postup povodne do centra Bangkoku nezastavia, ale iba spomalia.

V strede mesta by tak voda mohla vystúpiť až do výšky 30 centimetrov. Na niektorých predmestiach thajskej metropoly je pritom situácia výrazne horšia, ulice sú tu zaplavené až do výšky dvoch metrov.

Meteorológovia navyše varujú, že v piatich provinciách na juhu Thajska hrozia v najbližších dňoch prívalové dažde. Tie by tu spôsobili ďalšie záplavy.

Katastrofálne povodne spôsobili škody za miliardy dolárov. Thajskú metropolu by mali v budúcom týždni navštíviť generálny tajomník OSN Pan Ki-mun a americká ministerka zahraničia Hillary Clintonová, ktorí budú s Šinavatrovou rokovať o možnej pomoci Thajsku.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu