Utorok28. máj 2024, meniny má Viliam, zajtra Vilma

Financial Times: Eurozóna neprežije, čaká ju katastrofa!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Eurozóna sa musí pripraviť na najhoršie. Vo svojej súčasnej podobe údajne totiž nevydrží. Tvrdí to komentáror denníka Financial Times Wolfgang Münchau.

"Nie je to preto, že by som predpovedal neschopnosť európskych lídrov na niečom sa dohodnúť. Ja naopak verím, že sa dohodnú. Moje obavy neplynú z toho, že sa nič nedohodne, ale práve z toho, čo tá dohoda prinesie," upozornil autor.

Münchau svoju domnienku stavia na výsledkoch rokovaní, ktoré viedli lídri eurozóny a EÚ cez víkend v Bruseli. Tí zvažujú možnosť, že by euroval disponoval tzv. pákovým efektom, a že by ho mohli v budúcnosti doplniť nové nástroje Medzinárodného menového fondu. "Takáto páka môže mať rôzne ekonomické funkcie, v týchto prípadoch ale len kryje fakt, že chýbajú peniaze," píše Münchau, pričom naráža na myšlienku, že záchranný fond by sa mal premeniť na podnik, ktorý poskytuje úverové zabezpečenie pre štátne dlhopisy.

Takýto podnik sa odborne nazýva  'monoline' poisťovateľ. "Ich úlohou je počas obdobia nadhodnotenia aktív poisťovanie toxických úverových produktov. Nakoniec však zafungovali ako zosilňovače krízy," vysvetlil redaktor. Dodal, že rating záchranného fondu EFSF závisí od ratingu Francúzska ako jedného z ručiteľov. Ak by totiž Francúzsko stratilo najvyšší úverový rating, prišiel by oň aj euroval.

Ak by sa naplnil scenár, ktorý Münchau vo svojom článku spomína, hodnota EFSF by klesla a tým by vzrástli úroky, ktoré musí záchranný fond platiť. Riziko, že Francúzsko o svoj "trojáčkový" rating príde, je pomerne vysoké. Už pred týždňom na takúto možnosť upozornila aj agentúra Moody´s.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu