Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Rozšírený euroval bude plne funkčný vo februári

Jean-Claude Juncker
Jean-Claude Juncker

BRUSEL - Ministri financií eurozóny do konca novembra rozhodnú o konkrétnej forme posilnenia záchranného fondu eurozóny, rozšírený euroval však bude plne funkčný pravdepodobne až vo februári. Po pondelňajšom rokovaní ministrov financií 17 krajín používajúcich spoločnú európsku menu to vyhlásil luxemburský premiér Jean-Claude Juncker, ktorý je zároveň šéfom skupiny ministrov financií eurozóny.

Lídri eurozóny na októbrovom summite schválili posilnenie Európskeho fondu finančnej stability (EFSF) na 1 bilión eur zo súčasných 440 mld. eur. Navýšenie kapacity eurovalu má zabezpečiť tzv. pákový efekt bez toho, aby členské štáty poskytli mechanizmu dodatočné garancie.

Posilnenie eurovalu počíta s dvoma základnými scenármi, pričom ich konkrétne využitie je predmetom rokovaní. Prvý model ponúka investorom do nových dlhopisov členských štátov eurozóny možnosť poistenia časti strát pre prípad platobnej neschopnosti. Znamenalo by to, že za straty z nových úverov poskytnutých konkrétnej krajine by fond investorom ručil napríklad do výšky 20 % alebo 30 %. Druhý model počíta s vytvorením účelovej spoločnosti s úlohou nakupovať dlhopisy ohrozených členských štátov eurozóny. Investície do tohto mechanizmu by mohli poskytnúť aj rozvíjajúce sa ekonomiky s rozsiahlymi devízovými rezervami, akými sú Brazília alebo Čína.

K posilneniu eurovalu by okrem dvoch základných scenárov, ktoré načrtol šéf EFSF Klaus Regling, mohli prispieť aj osobitné programy za účasti Medzinárodného menového fondu. Ich konkrétna podoba by mala byť známa do polovice februára v závislosti od rokovaní predstaviteľov eurozóny s partnermi v skupine popredných vyspelých a rozvíjajúcich sa ekonomík G20. Napriek predchádzajúcim rokovaniam šéfa EFSF Reglinga s vysokými predstaviteľmi Číny a Japonska však minulotýždňový summit G20 vo francúzskom Cannes skončil bez konkrétnych investičných prísľubov.

Európsky fond finančnej stability "bude teraz rokovať s účastníkmi trhu s cieľom nájsť čo najefektívnejšie mechanizmy,“ povedal Juncker. Konzultácie by sa mali zavŕšiť koncom novembra návrhom smernice, ktorú dostanú na schválenie ministri financií eurozóny. Rozšírený euroval by tak bol čiastočne funkčný v decembri. Celkové ukončenie prác na posilnení EFSF možno očakávať v čase ďalšej ministerskej schôdzky G20, pravdepodobne v polovici februára, spresnil šéf skupiny ministrov financií eurozóny.

Eurozóna Aténam: Najprv písomný záväzok, potom pošleme peniaze!

Eurozóna uvoľní zablokovanú časť finančnej pomoci pre Grécko iba v tom prípade, ak sa Atény písomne zaviažu k dodržaniu podmienok pre prijatie medzinárodnej pomoci. Potvrdil to luxemburský premiér Jean-Claude Juncker po pondelňajšom rokovaní ministrov financií 17 krajín používajúcich spoločnú európsku menu.

Podľa jeho slov eurozóna očakáva od gréckych úradov list podpísaný dvoma najsilnejšími stranami. Na jeho slová nadviazal eurokomisár pre hospodárske a menové záležitosti Olli Rehn, podľa ktorého sa Grécku darí získavať dôveru, ktorú stratilo, no cesta k definitívnemu dosiahnutiu tohto cieľa vedie cez písomný záväzok o prijatí potrebných reforiem.

"Verím, že v poradí šiesta tranža v hodnote osem miliárd eur môže byť uvoľnená ešte v novembri a to pod podmienkou, že budeme disponovať jasným a nepochybným záväzkom od novej vlády," povedal Rehn po skončení rokovaní v Bruseli. Eurokomisár sa tak vyjadril na margo pomoci, ktorú minulý týždeň zablokovali v reakcii na grécke plány vypísať referendum o dohode lídrov EÚ. Grécko však finančnú injekciu urgentne potrebuje v priebehu najbližších týždňov, inak mu reálne hrozí bankrot.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu