Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Euro prudko padá, trhy počítajú s bankrotom Grécka!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

TOKIO - Spoločná európska mena dnes ráno oslabila na 8-mesačné minimum. Príčinou výpredaja eura bola správa, že grécka vláda nesplní cieľ týkajúci sa tohtoročného rozpočtového schodku, na ktorom sa dohodla s medzinárodnými veriteľmi len pred niekoľkými mesiacmi.

Navyše, európski lídri sa nevedia dohodnúť, aký je najlepší liek na prehlbujúcu sa dlhovú krízu. Euro bude podľa odborníkov pokračovať v poklese aj v nasledujúcich dňoch, keďže pravdepodobnosť bankrotu Grécka ešte nikdy nebola taká vysoká. "Krach Grécka je niečo ako Pandorina skrinka a nikto nechce, aby sa otvorila. Aj keď niektoré trhy už započítali takúto možnosť, zdá sa, že euro má ešte priestor na ďalšie oslabenie, ak sa to stane," uviedol devízový analytik Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ Teppei Ino.

Euro dnes oslabilo o 0,5 % na 1,3320 USD/EUR z 1,3418 USD/EUR v piatok (30. 9.) podvečer v New Yorku. Spoločná európska mena počas septembra stratila 7 % svojej hodnoty, čo je jej najväčší prepad od novembra 2010.

Ak sa Grécko dostane do platobnej neschopnosti, podľa Ina euro najprv oslabí pod 1,32 USD/EUR a potom jeho kurz bude rýchlo smerovať k úrovni 1,30 USD/EUR.

Obavy z vplyvu dlhovej krízy Grécka na európske finančné inštitúcie ešte zvýšila správa, že ministri financií Francúzska a Belgicka sa stretnú, aby rokovali o zlepšení finančnej situácie skupiny Dexia.

Situáciu tiež zhoršilo to, že nemecký minister financií vylúčil zvýšenie príspevku Berlína do Európskeho fondu finančnej stability (EFSF) z 211 miliárd eur a že nemecká koaličná strana CSU požaduje odchod Grécka z eurozóny.

Grécke ministerstvo financií v nedeľu (2. 10.) večer uviedlo, že schodok rozpočtu tento rok dosiahne 8,5 % hrubého domáceho produktu (HDP), a nie 7,6 % HDP, ako sa Atény dohodli s Európskou úniou a Medzinárodným menovým fondom (MMF). Hlavnou príčinou je nečakane hlboká recesia. Ekonomika krajiny sa tento rok prepadne o 5,5 %. Na budúci rok ministerstvo počíta s deficitom na úrovni 6,8 % HDP. Informovali o tom agentúry Reuters a DPA.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu