Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

V štátnej správe Grécka čaká prepúšťanie starších zamestnancov

AtÉNY - Grécko a inšpektori z tzv. trojky (Európskej únie, Európskej centrálnej banky a Medzinárodného menového fondu) sa zrejme dohodli, že ťarchu prepúšťania v prebujnenej gréckej štátnej správe ponesú starší zamestnanci, ktorí majú blízko do dôchodku. Informovali o tom v sobotu neskoro večer grécke médiá.

Predstavitelia Grécka totiž v sobotu pokračovali v rokovaniach s inšpektormi tzv. trojky o plnení podmienok vlaňajšieho úveru zo strany Grécka. Pozitívne hodnotenie inšpektorov je pritom podmienkou pre uvoľnenie ďalšej splátky z úveru, ktorú Grécko potrebuje dostať zhruba v polovici októbra, keď mu dôjdu financie.

Predstavitelia Európskej komisie, Európskej centrálnej banky a Medzinárodného menového fondu prijali v Aténach návrh gréckeho kabinetu, že väčšinu z 30.000 zamestnancov štátnej správy, ktorí majú byť prepustení do konca roka, by mali tvoriť pracovníci nad 60 rokov, blížiaci sa k dôchodku. Informovala o tom súkromná televízna stanica Mega, ktorá citovala vládnych predstaviteľov.

Vládni predstavitelia uviedli informácie pod podmienkou zachovania anonymity, pretože túto dohodu musí ešte schváliť grécky kabinet. Má tak urobiť na zasadnutí naplánovanom na dnešný večer. Návrh vypracovali minister financií Evangelos Venizelos a minister pre reformu štátnej správy Dimitris Reppas.

Venizelos po tejto dohode však ešte pokračoval v rokovaniach s inšpektormi tzv. trojky o návrhu rozpočtu na rok 2012, ktorý bude úplne dokončený na zasadnutí kabinetu a v pondelok 3. októbra ho predložia parlamentu.

Vláda do konca tohto roka presunie "do zálohy" - teda dočasne prepustí - 23.000 starších štátnych zamestnancov, ktorí budú dostávať zníženú mzdu. Ďalších 7000 miest eliminuje vláda zrušením alebo zlúčením približne 150 štátnych úradov.

Európski predstavitelia sa snažia odvrátiť bankrot Grécka, ktorý by mohol položiť na kolená mnohé európske banky, uškodiť euru a v neposlednom rade vyvolať druhú recesiu svetovej ekonomiky.

Inšpektori pritom začiatkom septembra nečakane prerušili kontrolu v Aténach a opustili krajinu. Ako dôvod uviedli, že Grécko neplní úverové podmienky a nedarí sa mu znižovať rozpočtový deficit, pretože nezvýšilo dane a neprijalo všetky úsporné opatrenia, na ktorých sa s veriteľmi dohodlo.

Grécky kabinet preto v ostatných týždňoch zrýchlil zavádzanie reforiem a písomne ubezpečil veriteľov, že dodrží všetky svoje záväzky, vrátane prepúšťania štátnych zamestnancov. Inšpektori sa preto vo štvrtok 29. septembra vrátili do Atén.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu