Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Protest v Grécku: Slzotvorným plynom zakročili proti tisíckam demonštrantov

Demonštranti pred gréckym parlamentom v Aténach
Demonštranti pred gréckym parlamentom v Aténach

ATÉNY - Tisíce gréckych demonštrantov dnes pochodovali ulicami Atén v rámci generálneho štrajku, zvolaného na protest proti rozpočtovým škrtom, potrebným pre záchranu Grécka pred bankrotom. Na proteste v Aténach sa podľa vyjadrenia polície zišlo od 18.000 do 20.000 ľudí, ktorí niesli čierne vlajky a skandovali protivládne heslá. Proti mládeži, ktorá na príslušníkov poriadkovej polície hádzala dlažobné kocky, zakročili slzotvorným plynom.

Letecké spoje do Grécka dnes nepremávali a školy a úrady verejnej správy zostali zatvorené v prvom generálnom štrajku v Grécku od leta. Vedenie odborárov ho nazvalo začiatkom kampane za zrušenie reštriktívnych opatrení vlády, ktoré vláda začala uplatňovať minulý mesiac.

Tisíce zamestnancov verejnej správy, dôchodcov a študentov demonštrovali za zvuku bubnov s transparentmi ako Platiť musia bohatí či Vymažte dlhy!. Pochodovali na námestie pred parlamentom, kde poslanci rokovali o usporiadaní referenda o reakcii na finančnú krízu.
     
Aténske letisko dnes zrušilo vyše 400 medzinárodných i vnútroštátnych letov, štátne nemocnice pracovali v núdzovom režime a nepremávala ani verejná doprava. "Chceme, aby táto vláda odstúpila. Oklamala nás. Sľubovala zdaniť bohatých a pomáhať chudobným, ale neurobila to," vyhlásil 39-ročný inžinier, účastník protestu v Aténach.

Súkromný sektor sa do dnešného štrajku nezapojil, plánuje sa však zúčastniť na širšom generálnom štrajku, ktorý odbory naplánovali na 19. októbra.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu