Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Trosky satelitu môžu dopadnúť na Taliansko, varujú obyvateľov

Satelit UARS
Satelit UARS

RÍM - Talianska agentúra pre civilnú obranu varovala obyvateľov severnej časti krajiny pred potenciálnym dopadom neovládateľného amerického satelitu, ktorý sa vysokou rýchlosťou rúti k Zemi. Pravdepodobnosť, že by časti nefunkčného zariadenia mohli dopadnúť na územie Talianska odhadujú na 1,5 percenta.

Obyvateľov preto varujú, aby pre istotu v noci z piatka na sobotu nevychádzali zo svojich domov a tí, čo žijú v bytoch, by sa radšej mali presunúť na nižšie poschodia. Agentúra taktiež varuje, že úlomky a časti satelitu, ktoré nezhoria v atmosfére, nebude až do momentu dopadu vidno a po dopade môžu produkovať toxický plyn. Úrady preto neodporúčajú sa k úlomkom približovať bližšie ako na vzdialenosť 20 metrov.

Vedci amerického Úradu pre letectvo a vesmír (NASA) stále nedokážu presne odhadnúť miesto dopadu zariadenia, ktoré ukončilo svoju činnosť pred šiestimi rokmi a odvtedy sa potulovalo obežnou dráhou Zeme. Nedávno sa však sa dostalo príliš blízko k Zemi a jej gravitácia ho ťahá nadol. NASA pôvodne odhadovala, že by do zemskej atmosféry mohlo vstúpiť na prelome septembra a októbra, v posledných dňoch však satelit nabral na rýchlosti a na povrch Zeme dopadne v priebehu piatku.

Americký satelit, ktorý do vesmíru v roku 1991 vyniesol americký raketoplán Discovery, má približne veľkosť autobusu a jeho hmotnosť prekračuje šesť ton. NASA však odmietla úvahy o tom, že by pri dopade mohol spôsobiť vážne škody. Miesto jeho dopadu bude možné určiť až dve hodiny pred vstupom do atmosféry, v ktorej by podľa NASA mala väčšina z neho zhorieť. Takmer 30 častí by však malo Zem zasiahnuť a ich hmotnosť podľa NASA môže dosiahnuť aj 160 kilogramov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu