Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Na Zem má dopadnúť ďalší satelit, možno už v piatok!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto

BERLÍN - Nemecké centrum pre letectvo a kozmonautiku (DLR) oznámilo, že jeden z jeho už nefunkčných satelitov klesá do atmosféry a jeho časti by sa mohli zrútiť na zem už v piatok.

Röntgenový satelit ROSAT, veľký ako menšia dodávka, sa pri opätovnom vstupe do atmosféry rozpadne a z väčšej časti zhorí. Časti, ktorých môže byť až 30, s celkovou hmotnosťou 1,7 tony by však mohli dopadnúť na zem v čase od piatka do pondelka, uviedol dnes hovorca DLR pre tlačovú agentúru AP.

Nie je možné presne určiť, kam by sa satelit mohol zrútiť, zdôraznil hovorca. Dôvodom je najmä jeho veľká rýchlosť - okolo Zeme obletí za len 90 minút - a rotácia Zeme okolo vlastnej osi, informovala tlačová agentúra DPA.

Satelit ROSAT vypustili na obežnú dráhu v roku 1990 ako prvú družicu, ktorá vykonávala systematické pozorovanie zdrojov röntgenového žiarenie vo vesmíre. Nemecko-americko-britský projekt bol podľa DLR veľmi úspešný, prekonal všetky očakávania a využilo ho 4000 vedcov z 26 krajín. Prevádzku satelitu ukončili po poškodení v roku 1999, odvtedy s ním nemá riadiace stredisko DLR spojenie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu