Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Tymošenková údajne ochorela, odmieta komunikovať

Julija Tymošenková
Julija Tymošenková (Zdroj: SITA)

KYJEV - Bývalá ukrajinská premiérka Julija Tymošenková, ktorá čelí obvineniu z poškodenia štátu pri uzavretí zmluvy o nákupe ruského plynu v roku 2009, dnes odmietla komunikovať so súdom dovtedy, kým nebudú k dokumentácii pripojené listiny potvrdzujúce údajne jej nevinu. Obhajca expremiérky dnes zároveň novinárom oznámil, že Tymošenková trpí neznámou závažnou chorobou, ale chce byť vyšetrená len lekárom, ktorému dôveruje.

Vodkyňa opozície trvá na tom, aby súd vzal do úvahy audítorskú správu spoločnosti Ernst & Young o činnosti štátnej ropnej a plynárskej spoločnosti Naftogaz Ukrajiny v roku 2009 a niekoľko ďalších dokumentov, ktoré majú potvrdzovať, že žaloba je neopodstatnená. Tymošenková tiež žiada, aby súd pripustil výsluch svedkov obhajoby, z ktorých zatiaľ všetky s výnimkou jediného odmietol.

Tlačová služba strany Vlasť (Baťkivščyna), ktorej obvinená expremiérka predsedá, dnes s odvolaním sa na prvého podpredsedu strany Olexandra Turčynova vydala znepokojivú správu o zdravotnom stave väznenej političky. Jej stav sa vraj natoľko zhoršil, že nie je schopná absolvovať ani tie krátke prechádzky, ktoré jej väzenský poriadok povoľuje.

Zdravie Tymošenkovej sa podľa správy začalo prudko zhoršovať v stredu, a to zo zatiaľ z nejasných dôvodov - jej telo je údajne samá podliatina. Tymošenková nechce o svojom stave hovoriť, jej advokáti požiadali súd o rozbor krvi, ale odpoveď údajne zatiaľ nedostali. Ak sa jej počas dňa nedočkajú, požiada vraj vedenie strany Vlasť o pomoc všetky demokratické organizácie v krajine a zahraničné diplomatické misie.

Podľa ukrajinských médií sudca Rodion Kirejev ponúkol väznenej vyšetrenie vo väznici. To ale Tymošenková odmieta s tým, že je ochotná sa podrobiť vyšetreniu jedine u takého lekára, ktorému dôveruje. Pred súdom dnes vyhlásila, že "nejde o súdny proces, ale o popravu" a dodala, že "nikdy nezverí svoje zdravie a život tomuto režimu".

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu