Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Expremiérka sa bojí o život a vyhlasuje: Samovraždu neplánujem

Julia Tymošenková Zobraziť galériu (2)
Julia Tymošenková

KYJEV – Líderka ukrajinskej opozície Julia Tymošenková, ktorú pred desiatimi dňami kyjevský súd poslal do vyšetrovacej väzby, sa vo väzení obáva o život.

Bývalá predsedníčka ukrajinskej vlády je obvinená z prekročenia právomocí, ktorého sa mala v roku 2009 dopustiť uzavretím nevýhodnej zmluvy na nákup ruského zemného plynu. Tymošenková označuje proces za pomstu prezidenta Viktora Janukovyča, svojho dlhoročného politického soka.

Expremiérka v rozhovore pre časopis EUobserver vyjadrila obavu, že ju väznitelia pripravia o život. Pripomenula v tejto súvislosti kauzu bývalého ukrajinského ministra vnútra Jurija Kravčenka, ktorého v roku 2005 našli mŕtveho na jeho chate s dvojitým priestrelom hlavy. Politik zomrel krátko pred policajným výsluchom, ktorý sa mal týkať vraždy ukrajinského novinára Heorhija Gongadzeho. Kravčenkovo ​​úmrtie bolo úradne označené za samovraždu.

Tymošenková reportérom časopisu povedala, že tlaku úradov "nikdy nepodľahne" a nedopustí, aby ju vyšetrovatelia zlomili. "Samovraždu neplánujem," zdôraznila väznená politička s odkazom na osud Kravčenka.

Kyjevský denník Segodňa dnes priniesol správu o znepokojujúcich pomeroch vo väzobnej väznici Lukjanovka, kde je Tymošenková. V jednom z väzenských blokov údajne došlo k vzbure kvôli neúnosným podmienkam väznenia. Sedem zadržiavaných si vraj na protest proti svojvôli strážcov podrezalo žily, dvaja sú hospitalizovaní. Vedenie väznice správy o incidente poprelo.

Tymošenková sa k dnešnému výsluchu dostavila v plnej sile. Oproti minulým dňom ju do budovy súdu eskortoval menší počet policajtov, menej strážcov poriadku hliadkovalo aj pred justičným palácom. V jeho okolí však stále stanuje niekoľko stoviek priaznivcov väznenej expremiérky, ktorí ignorujú súdny príkaz a odmietajú centrum mesta opustiť.

Do boja proti Janukovyčovi sa Tymošenková rozhodla ponovom zapojiť aj Facebooku. Jej osobné stránky majú "zjednotiť všetkých ukrajinských vlastencov k boji za odstránenie Janukovyčovho zločineckého režimu a za návrat krajiny k demokracii". Expremiérka chce na webe umiestňovať správy o svojom pobyte vo väzení, fotografie zo súdnej siene a videa. K dnešnému dňu má jej účet na Facebooku zhruba 4000 priaznivcov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu