Nedeľa12. máj 2024, meniny má Pankrác, zajtra Servác

Tymošenkovú odmietli pustiť z väzby, protesty silnejú

Protesty proti väzbe Tymošenkovej v centre Kyjeva pokračujú Zobraziť galériu (6)
Protesty proti väzbe Tymošenkovej v centre Kyjeva pokračujú (Zdroj: SITA)

KYJEV - Kyjevský súd, ktorý prejednáva "plynovú kauzu" ukrajinskej expremiérky Julije Tymošenkovej, dnes dvakrát odmietol žiadosť obhajoby o jej prepustenie z väzby, kde je od piatku za údajné pohŕdanie súdom.

Sudca Rodion Kirejev vodkyňu opozície odmietol prepustiť na slobodu napriek naliehaniu ombudsmanky Niny Karpačovej a dokonca aj napriek zárukám, ktoré sudcom ponúkal patriarcha ukrajinskej pravoslávnej cirkvi Filaret. Tymošenková čelí obvineniu z poškodenia štátu pri podpise zmluvy o nákupe ruského zemného plynu v roku 2009. Hrozí jej trest až desať rokov väzenia.

Súd zdôvodnil svoj odmietavý postoj opakovanými a hlasnými prejavmi odporu, ktorými Tymošenková sprevádza takmer každý výrok žaloby či súdu. Aj dnes dopoludnia pri príchode súdu odmietla vstať a sudcu Kirejeva označila za "bábku režimu", ktorú nezostáva len ignorovať.

"O nič sa vás prosiť nebudem, nikdy sa pred vami nepostavím, budem bojovať, ako mi budú stačiť sily," povedala bývalá premiérka. Vyjadrila tiež nádej, že ju podporí medzinárodné spoločenstvo. Jej slová prijali prítomní v sále potleskom, Kirejev pohrozil vyprataním zo súdnej siene.

Na centrálnej kyjevskej ulici Chreščatyk vyjadrovalo aj dnes podporu vodkyni opozície niekoľko tisíc ľudí. V postranných uliciach boli pripravené k zásahu stovky policajtov, ktorí však proti demonštrantom nezakročili. Podľa informácií kyjevskej tlače ale polícia zabránila príchodu niekoľkých ďalších tisíc ľudí zo západu krajiny, ktorý je tradičnou baštou Tymošenkovej. Dopravná polícia údajne už v nedeľu odkláňala kolóny autobusov s demonštrantmi mimo mesto.

Podporu Tymošenkovej dnes vyjadrilo spoločenstvo krymských Tatárov, ktoré vydalo osobitné vyhlásenie označujúce proces za spolitizovaný. K protestom sa pripojil aj bývalý minister hospodárstva vo vláde Tymošenkovej Bohdan Danylyšyn, ktorý od januára žije v Prahe ako politický azylant. Zatknutie Tymošenkovej podľa neho "zablokovalo spoločenský dialóg na Ukrajine a signalizuje koniec etapy demokratického rozvoja krajiny".

Tymošenková dnes ešte pred začatím súdneho konania povedala novinárom, že bude pokračovať vo svojom úsilí urobiť z Ukrajiny skutočný európsky štát. Ako vždy perfektne nalíčená s vlasmi stočenými na hlave do tradičného copu na súde nemala putá na rukách. "Väzenie je väzenie, nechcem sa na nič sťažovať. Je to skúška, ale aj zmysel môjho života, aby som konala tak, aby sa Ukrajina stala skutočným európskym štátom," povedala.

 

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu