Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Zabitie mladíka počas nepokojov v Londýne: Súd odobril zásah polície

Matka zastreleného mladíka Pam Dugganová
Matka zastreleného mladíka Pam Dugganová (Zdroj: SITA)

LONDÝN - Britský súd poverený vyšetrovaním zastrelenia 29-ročného Marka Duggana policajtom v roku 2011, ktoré rozpútalo pouličné nepokoje v Londýne a ďalších mestách, dospel k názoru, že policajt postupoval v súlade so zákonom.

Plénum sudcov Vrchného súdu v Londýne rozhodlo v pomere 8:2, že zabitie mladého muža bolo v súlade so zákonom, informovala agentúra AP.

Duggan zomrel na následky strelného zranenia hrude, ktoré utrpel 4. augusta po tom, ako policajti vo štvrti Tottenham v severnom Londýne zastavili taxík, v ktorom sa viezol. Policajti mali k dispozícii informáciu, že Duggan si pred nastúpením do vozidla bol vyzdvihnúť zbraň, čo sa však napokon nepotvrdilo. Príslušník, ktorý Duggana zastrelil, vypovedal, že vystrelil, pretože sa obával, že mladý muž tak chce urobiť ako prvý. Hoci Duggan predpokladanú zbraň pri sebe nemal, inú zbraň, ktorú policajti našli po incidente v tráve, vyhodil z taxíka vo chvíli, ako ho policajti zastavili.

Pouličné nepokoje sa po zastrelení Duggana rozšírili z Londýna aj do Birminghamu, Liverpoolu a Manchestru a ďalších miest. Úrady zatkli vyše 2000 osôb podozrivých z výtržností, podpaľačstva a rabovania. Zábery horiacich budov a rabujúcej mládeže v uliciach hlavného britského mesta znepokojili vládu v čase, keď sa Británia pripravovala na londýnsku olympiádu v roku 2012.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu