Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Krvavý víkend v Sýrii: 70 mŕtvych a stovky zranených

Pohrebný sprievod v meste Hama
Pohrebný sprievod v meste Hama (Zdroj: SITA)

DAMASK - Vyše sedemdesiat ľudí sa cez víkend podľa nepotvrdených správ stalo obeťou pokračujúceho ostreľovania sýrskych miest, v ktorých sa armáda snaží tvrdo likvidovať akékoľvek prejavy odporu proti režimu prezidenta Assadoma.

Len v Dajr az-Zauru na východe krajiny vojaci podľa opozície zabili vyše 40 ľudí a sto zranili. V Hama uviazli v armádnom obkľúčení státisíce ľudí, ktorým dochádzajú lieky, potraviny a pitná voda. V snahe vytvoriť zdanie demokratických reforiem režim ohlásil "slobodné" voľby s termínom do konca roka, ale hneď nasledujúci deň nechal zatknúť jedného z opozičných vodcov Valid Buního.

Svedkom najkrvavejších útokov sa cez víkend stalo východosyrské mesto Dajr az-Zaur, kam tanky prenikli dnes za svitania. Presné údaje o počte obetí vojenských zásahov nie sú k dispozícii, ale podľa humanitárnych organizácií vojaci zabili 42 ľudí a ďalších sto zranili. Prakticky po celý deň sa z mesta ozývala delostrelecká paľba.

Do zoznamu povstaleckých miest sa zaradilo mesto Hula v provincii Homs, kde dnes vládne jednotky podnikli rozsiahle razie proti opozícii a zabili údajne najmenej 17 ľudí a zranili desiatky ďalších. V Idlibu na severozápade Sýrie zomrelo desať ľudí, keď vojsko podľa očitých svedkov začalo ostreľovať pohrebný sprievod.

V sobotu armáda opäť ostreľovala mesto Hama a podľa nepotvrdených správ sa terčom paľby stala aj jedna z tamojších nemocníc. Obyvatelia sa snažia obkľúčené mesto opustiť, aby si doplnili aspoň najnutnejšie zásoby. Dochádza tu zdravotnícky materiál a po týždni bez elektriny hnijú uskladnené potraviny, ktorých je všeobecne nedostatok. Od júna bolo v Hama zabitých najmenej 100 ľudí, niektorí odhadujú počet tunajších obetí na 250.

Podľa informácií sýrskych humanitárnych organizácií zahynulo v sobotu pod paľbou sýrskych armádnych jednotiek celkovo sedem ľudí a dnes až desaťnásobok. Zranených lekári počítajú na stovky.

Sýrsky prezident Basar Asad medzitým v Damasku obhajoval postup armády a bezpečnostných zložiek proti civilistom, ktoré označil za "ozbrojených rebelov". V rozhovore s libanonským ministrom zahraničia Adnan Mansourom podľa agentúry SANA povedal, že "postup proti zločincom a odsúdencom lúpiacim na cestách a terorizujícím obyvateľstvo v mestách je povinnosťou voči národu".

Sýrska vláda zároveň v sobotu pod tlakom neustávajúcich protestov obyvateľstvu sľúbila "slobodné a transparentné" voľby, ktoré by sa mali konať do konca roka. Podľa ministra zahraničia Valid Mualima vraj bude nový parlament reprezentovať vôľu sýrskeho ľudu.

Len niekoľko hodín po tomto oznámení tajná polícia v hlavnom meste zatkla popredného opozičného politika Valid Buního (47) a jeho synov Ajáda a Moajída. Lekár a bývalý politický väzeň je aktívnym odporcom režimu už od prelomu storočia. Zatknutý bol v roku 2001, o štyri roky neskôr sa stal signatárom takzvanej Damaskej výzvy, v ktorej opozícia žiadala radikálne demokratické reformy. Od tej doby bol Bunia ešte niekoľkokrát zatknutý, naposledy vyšiel z väzenia tento rok v júni.

Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun v sobotu vyzval prezidenta Asada k zastaveniu represií proti demonštrujúcim civilistom. "V dnešnom telefonickom rozhovore so sýrskym prezidentom Asadom generálny tajomník vyjadril vážne znepokojenie svoje a medzinárodného spoločenstva nad narastaním násilia a počtu mŕtvych v uplynulých dňoch," uviedlo v komuniké tlačové oddelenie svetovej organizácie.

Monarchovia z krajín Perzského zálivu v sobotu vyzvali Sýriu, aby ukončila násilie a krviprelievanie a aby urobila "seriózne reformy". , uvádza sa v texte rady. K ukončeniu represií proti civilistom dnes Asada prvýkrát vyzvala aj Liga arabských štátov.

Za náznak obavy, že situácia v Sýrii sa bude ďalej zhoršovať, označujú médiá vyhlásenia amerického ministerstva zahraničia, ktoré vyzvalo všetkých amerických občanov, aby krajinu bezodkladne opustili. Letecké spoje s Damaskom budú však ďalej fungovať "v závislosti na neistom vývoji situácie".

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu