Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

V Turecku sa usídlilo už takmer 10 tisíc utečencov

Utečenci bývajú v stanových táboroch
Utečenci bývajú v stanových táboroch (Zdroj: SITA)

GÜVEÇÇI - Už skoro 10 000 Sýrčanov ušlo pred nepokojmi vo svojej krajine do Turecka. Informovali o tom turecké úrady. Podľa ich údajov prekročilo sýrsko-tureckú hranicu len v noci na piatok okolo 1200 sýrskych utečencov, čím ich počet stúpol na 9700.

Väčšina z nich pochádza z oblasti mesta Džisr aš-Šugúr, jedného z centier protivládnych protestov ležiaceho asi 40 kilometrov od hranice s Tureckom. Sily sýrskeho prezidenta Baššára al-Asada v meste operovali v uplynulých dňoch s cieľom rozbiť "ozbrojené skupiny".

Utečenci sú ubytovaní prevažne v stanových táboroch zriadených tureckým Červeným polmesiacom v provincii Hatay. Do provincie má pricestovať herečka Angelina Jolie ako vyslankyňa dobrej vôle.

Od 15. marca zahynulo v Sýrii pri zásahoch bezpečnostných síl proti demonštrantom viac ako 1 200 protivládnych demonštrantov, ďalších 10-tisíc pozatýkali. Turecký premiér Recep Tayyip Erdogan uviedol, že pred Sýrčanmi hľadajúcimi v Turecku útočisko krajina nezatvorí dvere. Utečencom je tiež ochotné poskytnúť humanitárnu pomoc.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu